На срещата си в Мадрид съюзниците от НАТО се споразумяха за допълнителни съвместни разходи в размер на 20 млрд. евро, което представлява значително годишно увеличение на бюджетите на алианса, съобщиха днес за ДПА участници в разговорите.

Предвижда се 10-процентово увеличение на гражданските и военните бюджети от 2023 г. нататък, а Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), която е основен инфраструктурен фонд на алианса, ще се увеличава годишно с до 25 процента, допълва БТА.

Предвижда се допълнителните средства да допринесат за увеличаването на инвестициите за придвижване на оборудване към членовете на алианса в Източна Европа, след като на срещата в Мадрид бе взето решение за засилване на отбраната в региона. Освен това трябва да има и повече средства например за учения и киберсигурност, както и за насърчаване на партньорствата с приятелски държави извън алианса.

На срещата на върха на лидерите в Мадрид НАТО не оповести публично размера на разходите поради възраженията на Франция, съобщиха източници от алианса пред ДПА. Париж отдавна се противопоставя на увеличаването на разходите и подкрепи инвестициите само при условие, че подробностите ще бъдат съобщени едва по-късно, казаха източници от НАТО.

В коментарите си на заключителната пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори само за "значително увеличение на общите финансирани бюджети на НАТО".

Франция освен това е настояла решението да бъде преразгледано през 2025 г.

Понастоящем военните и гражданските бюджети и програми на НАТО възлизат на около 2,5 млрд. евро.

Според документите на алианса само разходите за отбрана на САЩ за миналата година са възлизали на 822 млрд. долара, или 786 млрд. евро, а тези на Германия - на 55,6 млрд. евро.

Германия и САЩ поемат най-голям дял от съвместните разходи на НАТО - по около 400 млн. евро, или 16,3 %, през 2021 г., според текущите данни за вноските в алианса. Под натиска на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп алиансът наскоро се съгласи да преразгледа скалата на вноските. В резултат на това делът на Германия нарасна значително, докато вноските на САЩ намаляха. Тръмп многократно е критикувал европейските членове на НАТО като Германия, че не допринасят достатъчно за финансирането на отбраната сред членовете на алианса.