Това, което се е чу в днешната среща с евродепутатите, е голяма доза оптимизъм и истинска вяра, че България за пръв път има истинско политическо желание да се справи с проблемите на корупцията. Оттук нататък няма да има човек над закона и главният прокурор няма да е само с Господ над главата си.

Това заяви премиерът Кирил Петков след изслушването в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел.

"Те усетиха, че не сме тук, за да им обещаем неща, в които не вярваме, даже мисля, че ги изненадахме с нивото ни на готовност", обясни Петков.

Той беше категоричен, че не са му искали писмени гаранции за тези обещания. 

По отношение на искането на главния прокурор Иван Гешев, който днес също е в Брюксел, да има по-засилено наблюдение на върховенството на закона у нас, Кирил Петков заяви следното:

"Аз много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг на върховенството на закона - това е и нашият приоритет. Така че колкото повече - толкова по-добре, но това, което няма как да бъде избегнато, е, че прокуратурата в България не работи добре", подчерта премиерът.

По думите му евродепутатите са видели желанието на страната ни да направи промяна в съдебната система особено когато първият закон е за КПКОНПИ.

"Няма как да излъжете европейските институции с добри думи, хората са достатъчно интелигентни да разберат кога нещо е фалшиво и кога нещо е истинско", каза още Петков.

Той посочи още, че в Плана за развитие е заложено главният прокурор да не бъде "само с Господ над главата си".

"Ще има съдия, който ще може да бъде временен прокурор и после да се върне пак на съдийския пост. С други думи конфликтът на интереси няма да го има", отбеляза министър-председателят и продължи:

"Другото ни желание като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло - той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата. Трябва ни работеща прокуратура. Въпрос на време, трябва ни търпението на всички наши избиратели и да знаят, че работим това от сутрин до вечер".

Петков коментира още, че не е получил директни въпроси, свързани с глобалния закон "Магнитски".

По думите му хората, които са в основата на корупцията в България, са 20 души: "Ще имаме дълга работа за реформа и е важно да го правим по правилата. Ние правим разследванията, да подготвим доказателствата и тогава да излезем. Но едно ви гарантирам - оттук нататък няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади на мен и да ми каже "този човек не трябва да се пипа".

Петков коментира и случая с НАТО и Русия.

Дефицитите в българския батальон за учението на НАТО ще бъдат попълнени от съюзническите сили, стана ясно от думите на премиера.

"Рамковата държава ще бъде България. Това означава, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, понеже не сме инвестирали правилно през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили", обяви той.

Съюзническите сили ще участват в попълването на дефицитите, докато българската страна не ги преодолее чрез правилни инвестиции, обясни още министър-председателят.

"Надяваме се, че деескалирането на въпроса заедно с дипломатическите разговори ще дадат най-малкото забавяне на някакъв остър конфликт, в най-добрия случай елиминиране на проблема", каза още Кирил Петков.