Главният прокурор Иван Гешев е призовал за засилване на диалога с европейските институции и засилване на наблюдението по механизма за върховенството на закона, съобщи самият той, след като бе изслушан от евродепутатите, членове на комисията LIBE в Европейския парламент. След него на изслушването влезе и премиерът Кирил Петков.

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че в последните месеци се заличава постигнатият напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни главният прокурор.

"В момента е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, защото с бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години и скоро няма да може да бъде скрито за повечето граждани. Защото, освен корупцията по високите етажи, в момента се възраждат телефонните измами, убийствата, обикновените кражби, включително организираната престъпност, и това е част от липсата на взаимодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт и цената ще платят гражданите", коментира главният прокурор.

Гешев отрече прокуратурата да е причината за стопирането на нашия План за възстановяване и средствата за страната ни. Главният прокурор подчерта, че никъде не е прочел забележки към прокуратурата. Този въпрос не е вкаран от страна на Европарламента, а по настояване българската страна и нашето правителство, категоричен беше главният прокурор.

Гешев посочи, че прокуратурата има желание да участва в съдебната реформа.

"Аз съм свидетел на всички реформи - основното в тях е да завземеш някакви позиции и никога тази реформа не е била консултирана с хората, които практикуват наказателно право", каза Гешев, като визира прокурори, следователи, наказателни адвокати. "Резултатите винаги са били трагични. Подозирам, че за съжаление, ще попаднем в същата ситуация. Но ние сме готови да участваме в тази реформа. надявам се някой да ни повика, да повика съда, следователите", коментира главният прокурор.

"Наказателното правосъдие е 10% от цялото правосъдие, от тях в 96% има осъдителни присъди. Приемаме, че тук прокуратурата сме виновни за всичко, останалите 90% къде са? Къде са сериозните проблеми на инвеститорите?", попита Гешев и визира административното право

"Като говорим за съдебна реформа, всичко се концентрира в прокуратурата", констатира главният прокурор. Проблемът е в съда, в МВР, те също трябва да се реформират, е неговото мнение.

Евродепутатите се интересували и от конкретни досъдебни производства, разказа Гешев, като добави, че те предварително по много от тях сда предоставили писмени отговори на комисията. Не го питали за разследването на парите за "Хемус", а за "Барселонагейт" се оказало, че са получили грешна информация, разкри Гешев. Той обяснил, че разследването не е прекратено от наша страна, а чакаме отговорите на испанските власти. "Българските съдебни власти нямат правомощия кога - как да се приложи испанският закон", коментира Гешев. 

По време на различните си срещи с представители на Европарламента обвинител №1 е посочил, че "за съжаление се констатира нарушение на закона, недокладване на прокуратурата определени случаи" от страна на МВР. Той е изтъкнал, че МВР не е спазило и изискването в чл. 18 в Изборния кодекс за сформиране на общи щабове с прокуратурата и ДАНС по нарушението на изборните права на гражданите. "Не ние нарушихме закона. МР се опита да изземе правомощия на съдебната власт, заобикаляйки закона, надявам се не с някакви негативни цели. Не българската прокуратура води война с българските институции. Някой води война с българската прокуратура. Единствената война, по думите му, трябва да бъде войната с престъпността, "а не помежду ни с МВР и съда.

Главният прокурор обясни още, че няма проблем да се отчита пред парламента и всяка седмица, ако трябва, но наблегна, че е внесъл доклада на прокуратурата за нейната дейност още през месец май в парламента и още не е повикан да го представи.

Гешев нарече фалшива новина твърдението, че има недеклариран имот в чужбина, като добави: "Когато г-н Рашков каже едно нещо, което се окаже вярно, ще дам подробно интервю".

В коментар на намерението на семейство Баневи да го съдят, главният прокурор заяви, че те имат такова право, но няма за какво.

"Няма никакво правно основание. Не ме притеснява. Ако желаете, по темата "Баневи", можете да попитате хората в Девня и Троян", каза той, визирайки хората, които работят в техни предприятия.