Съединените щати поздравяват резултатите от референдума в Република Македония на 30 септември, на който гражданите изразиха подкрепа за членство в НАТО и ЕС с приемане на договора от Преспа между Република Македония и Гърция, съобщи Държавният департамент, цитиран от БТА и агенция МИА.

САЩ силно подкрепят цялостното прилагане на договора от Преспа, който дава възможност на Р Македония да заеме заслуженото място в НАТО и ЕС и ще допринесе за регионалната стабилност, сигурност и просперитет. С оглед на това, че сега македонският парламент започва да разглежда конституционните промени, призоваваме лидерите да се издигнат над партийните политики и да използват тази историческа възможност да осигурят по-светло бъдеще за страната като пълноправен член на западните институции, се посочва в съобщението.

Консултативният референдум за промяна на името на Македония не успя да постигне избирателна активност от 50 процента, необходима, за да бъде гласуването валидно. При преброени 85,7% от гласовете избирателната активност е била 36,11 процента.