Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров направи изявление след края на поредното й заседание. Разговорите от 14-ата среща се водиха чрез видеоконферентна връзка на вчера и днес.

"Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една съвместна комисия, но от днешната 14-а поред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така. Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е разговор по конкретна историческа тема, нещо, което е неизбежно за професионалните историци", заяви той.

"На предишното заседание, когато се получи странно и неочаквано за нас блокиране на разбирането за наша забележка в учебника за 7 отделение в РСМ, в което се третира времето и личността на цар Самуил, бяхме решили всяка страна да подготви кратък текст как би могъл да изглежда един такъв урок, за да направим крачка напред. Вчера ние предложихме такъв текст, а за наша голяма изненада, близо 2 месеца след тази среща, нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактичния, образователен смисъл. Това е съвършено различно от политическото разбиране на нашите колеги, че имат право на прочит както те желаят на миналото. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било", допълни той.

"Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата", каза още Димитров.

Проф. Димитров обясни, че днес, по тяхно желание, комисията се е върнала към обсъждане на личността на Григор Пърличев и е отделено и време за обсъждане на съвместен текст към двете правителства, свързан със съвместни чествания на исторически личности.

"Бяхме подготвили един примерен текст за дискусия за Григор Пърличев, от страна на нашите колеги имаше абсолютно нежелание и отхвърляне на този текст с настояване да приемем и евентуално да допълним един въображаемо приет текст преди 11 срещи, разказа той. Тогава е било предложено от тяхна страна да се организира тристранно честване, с възможност за четиристранно, на Григор Пърличев от България, Република Северна Македония и Гърция (и евентуално Албания). Тогава категорично заявихме, че нямаме нищо против при политическо съгласие за подобно честване да подготвим някакъв текст, с категоричната уговорка, че това не е завършен текст, и ще бъде приет едва, след като се постигне политическо съгласие за подобно честване, и нашето мнение като историци е, че не е нормално да се търсят такива съвременни политически ефекти, а да се направи двустранно честване на историческата личност Пърличев", обясни професорът, цитиран от БТА.

"Въпреки всичко нашите колеги не помръднаха от това и се опитваха да ни убеждават, че сме били постигнали някакъв резултат тогава и сега трябва да го приемем, това не отговаря на реалната ситуация", коментира той.

"Последните часове от днешната среща, отново по начин, който само потвърждава, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев, отне безрезултатно време от работата на нашата комисия", добави той.

Предходното заседание на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония през април също завърши без резултат.