Намиращите се под ембарго хранителни продукти, конфискувани от Русия, трябва да бъдат раздавани на бедните, жертвите на природни бедствия или изпращани като хуманитарна помощ в чужбина, гласи проектозакон, внесен в долната камара на парламента от група депутати на Комунистическата партия на Руската федерация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Русия забранява от близо година вноса на повечето хранителни продукти от страните, които са й наложили санкции заради предполагаемата й роля в украинската криза. Това засяга тежко европейския земеделски сектор, отбелязва АФП.

На 6 август руските власти започнаха да унищожават ембарговите продукти, смазвайки или изгаряйки тонове месо, сирена и плодове, конфискувани на границата или в магазините. До момента тези забранени продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия, които са наложили санкции на Русия, просто се изпращаха в страните, от които произхождат.

Унищожаването на храна в страна, исторически засегната от глада и лишенията на 20 век, обаче доведе до силно противопоставяне.

"Унищожаването на продуктите е екстремна, прекомерна мярка. За да се гарантира спазването на ембаргото е достатъчно просто да се конфискуват хранителните продукти", смятат депутатите комунисти, включително партийният лидер Генадий Зюганов.

"Над 800 милиона души страдат от глад по цял свят според ООН и милиони умират от това. Но Русия унищожава хранителни продукти пред очите на целия свят", подчертават те.

Москва би трябвало да използва тези продукти, за да помогне на жертвите на въоръжени конфликти, особено жителите на Източна Украйна, трябва да бъдат унищожавани само опасните или с лошо качество продукти, настояват комунистите.

Социологическо проучване на независимия център "Левада" показа, че само 15% от руснаците подкрепят унищожаването на продуктите. Мнозинството предпочита да ги изпращат в детски домове, приюти для бездомни и болници (43%), около 41% призовават да ги раздават на нуждаещи се граждани: пенсионери, инвалиди и многодетни семейства.
Около 27% предлагат продуктите да се предоставят на благотворителни организации, 24%  да се изпращат в Донбас, 12% - за гладуващите в Африка, 10% - за преработка в тор и фураж за добитък.