Меркел също така заяви, че НАТО остава обвързана със споразумението за сътрудничество с Русия, въпреки че Москва го нарушава с действията си в Украйна, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. По думите й лидерите на страните от алианса са се съгласили на срещата на върха в Уелс, че Основополагащият акт НАТО-Русия продължава да бъде ключова част от системата на сигурността в Европа.

По-рано британският министър на външните работи Филип Хамънд заяви, че Западът ще приеме санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна, но те може да бъдат отменени, ако се договори примирие и то се спазва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хамънд добави, че има "голяма доза скептицизъм" дали ще се стигне до спиране на огъня и дали то ще е истинско. 

Преди два дни руският президент Владимир Путин обяви план от 7 точки за решение на кризата в Украйна обяви, че още днес може да има такова.

Още вчера и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен бе скептичен - той заяви, че алиансът приветства всички усилия за намиране на мирно решение, но че онова, което е от значение, е какво се случва на място. Той обвини Русия, че продължава да дестабилизира обстановката в Украйна.

Според дипломати лидерите на ЕС може да дадат на Путин срок от една седмица да покаже, че е сложил край на конфликта. Други обаче говорят за срок от 72 часа. Днес следобед посланиците на страните членки ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят подробностите по санкциите.

"Те искат да дадат шанс на примирието", каза пред Ройтерс един от дипломатите, имайки предвид надеждите, че днес на срещата си в Минск Русия и Украйна ще постигнат споразумение за спиране на огъня.

Междувременно със заседание на Северноатлантическия съвет лидерите на 28-те страни от НАТО започнаха днешните дискусиите по важните теми от дневния ред на 65-ата среща на върха на алианса в Нюпорт, Уелс. Във форума участва президентът Росен Плевнелиев, придружаван от министрите на външните работи и на отбраната - Даниел Митов и Велизар Шаламанов.

Снощи в замъка "Кардиф" на работна вечеря държавните и правителствените ръководители започнаха неофициални разговори за това как да решат неотложните задачи, стоящи пред НАТО, в променената обстановка на сигурност в Европа и с оглед на новите заплахи като кибератаките и ракетните нападения.

Районът около величествения замък беше напълно отцепен от силите за сигурност. Стотици полицаи бяха образували верига около замъка, който беше допълнително ограден с метални заграждения. Зад тях десетки жители на Кардиф се бяха събрали просто да наблюдават пристигането на кортежите с делегациите или мирно да протестират срещу НАТО. Опасенията на властите от протести, съпроводени с насилие, не се оправдаха.

Отново стрелба в Украйна

Артилерийска стрелба се чуваше тази сутрин в северните и източните покрайнини на югоизточния украински град Мариупол, часове преди преговорите в Минск за евентуално примирие между правителствените сили и проруските бунтовници, предаде Асошиейтед прес, като се позова на очевидци.

Според цитираните източници армията на т. нар. Донецка народна република е обстрелвала противника в областта на летището.
Превземането на Мариупол би укрепило позициите на въстаниците.

Вчера властите в Киев и лидерите на сепаратистите заявиха, че ако преговорите са успешни, ще се съгласят на прекратяване на огъня.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?