Порошенко обяви намерението си пред журналисти, акредитирани за срещата на върха на НАТО в Уелс след разговора си с лидерите на водещите страни от алианса, предаде Ройтерс.

На планираната за петък среща на контактната група за Украйна в Минск се очаква да бъде одобрен поетапен мирен план, предаде БТА. В нея  ще участват представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Надяваме се изпълнението на мирния план да започне утре", каза Порошенко.

Междувременно лидерите на бунтовниците в Източна Украйна също обявиха, че са готови да наредят спиране на огъня, ако украинските представители подпишат в Минск мирния план, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Готови сме на 5 септември в 11 часа по Гринуич да заповядаме спиране на огъня в случай, че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта", заявиха Александър Захарченко и Игор Плотницки, ръководители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, цитирани от "РИА "Новости".

Двамата освен това съобщават, че ще представят в Минск утре за разглеждане от контактната група свои предложения за режима на прекратяване на огъня, в които подробно ще бъдат изложени гаранции за спазването на този режим от страните в конфликта", предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че е съгласувал с украинския държавен глава план от 7 точки за уреждане на ситуацията в Украйна.
Той допусна, че украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната могат да постигнат окончателно споразумение по въпроса до петък, 5 септември, в рамките на контактната група.

Край Мариупол избухнаха сражения

На източните подстъпи към украинския град Мариупол започнаха бойни действия, съобщи агенцията на проруските сепаратисти "Новорусия", цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Ясно се чуват взривове и откоси от едрокалибрено оръжие", се казва в съобщението.

Сепаратистите, които се намират в микрорайон "Източен", предполагат, че битката се води откъм страната на Новоазовск - градът, който падна в ръцете на бунтовниците преди няколко дни. По данни на агенцията част от украинските сили се опитва да разкъса блокадата около Мариупол.

В съобщението се казва още, че "група украински военни се опитва да пробие блокадата и битката се води в района на селището Безименное". Не е ясно колко и какви сили щурмуват позициите на опълченците".

Украински войник, цитиран от Ройтерс, обаче съобщил, че видял сепаратисти да напредват към Мариупол с танкове, артилерия и БТР-и. Неговите твърдения обаче не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

"Нашият план е да се държим тук (в източния район на Мариупол) и да не отстъпваме нито педя назад", казал войникът, който е от украинския Азовски батальон.