Ще е жалко, ако ние сме причина за турбуленции в управленската коалиция. Това заяви пред БНР бившият екоминистър и един от учредителите на "Зелено движение" относно трусовете в партията, която е и част от обединението "Демократична България".

"Зелено движение", част от обединението ДБ, е била "превзета" от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията. Това сочи доклад, създаден от специална анкетна комисия, изтекъл в медиите. В документа са описани лоши практики в различни местни организации.

"Мащабът е изненада. Ние установихме тези лоши практики още на самото събрание през декември, което трябваше да е отчетно-изборно. Касирахме изборите тогава и създадохме тази анкетна комисия, проработи някаква имунна система", заяви Борислав Сандов.

По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но "може би мащабът е малко по-голям".

"Става въпрос за организираност между група хора, които нямат сериозна публична известност, които "превземат" местни организации, "изсмукват" от тях пълномощни на делегати, които не присъстват на събранието и ги разпределят към други. Което формира тежест около 30-35% в Общото събрание, което може да надделее в голяма степен при избора на определени хора", обясни Сандов.

Той допълни, че част от пълномощните са "абсолютно фалшиви" и "упълномощителят не е наясно, че от негово име е издадено пълномощно на човек, който той дори не познава - от Сандански в Разград или нещо подобно". Една от местните организации например - в Симеоновград, се състояла "от един човек, двамата му сина и двама негови работници", което Сандов нарече "абсолютно нелепо".

Бившият вицепремиер смята, че за част от замесените лица това е и форма на отмъщение към него и други лица в изпълнителната власт, заради това, че не са позволили да се назначават "калинки". Като едно от тези лица Сандов посочи Никола Йорданов, нарече го основен инициатор на контролирания вот и уточни, че е искал да става служител на МОСВ.

"Но има и други. Има организации, които са се опитали по един или друг начин да искат от мен от мен и позицийка в кариерно развитие, и едва ли не обществени поръчки, което не мога да допусна и не съм допускал", коментира бившият министър.

Според Борислав Сандов описаните процеси са започнали да се проявяват през последните 1-2 години, "когато се появи властта и парите в "Зелено движение".

Сандов посочи, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат и би следвало да се оттегли.

"Ние работим върху стратегия за оздравяване на организацията. Ние все пак сме партия от управляващата коалиция. Това не бива по никакъв начин да засяга останалите ни партньори. Ще е жалко ние да сме причина за някакви сериозни турбуленции там. Работим, за да няма такива щети", коментира бившият екоминистър.

Относно вероятността Зелено движение да се разцепи на две Борислав Сандов отбеляза, че за разделение на две партии може да се говори, когато има тематично разделение, а в случая няма такова.

"Ще работя за единството на тази партия и за връщане в коловоза на нейните каузи. Не съм радетел за разделяне на партията."