Руският опозиционен лидер Алексей Навални възнамерява да пристигне по-късно днес в Москва след петмесечно възстановяване в Германия, предаде ДПА. Навални съобщи, че ще пътува с полет на руската авиокомпания "Победа" и ще кацне на летище "Внуково" към 19,20 ч. (18.20 ч. българско време).

Руските власти заявиха, че ще арестуват 44-годишния опозиционер веднага след завръщането му в страната по обвинение, че е нарушил изискванията на условната присъда срещу него и изпитателния срок.

Мерките за сигурност на летище "Внуково" бяха засилени часове преди очакваното пристигане на Навални. Разпространени в социалните мрежи снимки показват бойци от спецчастите и затворнически автомобили, заемащи позиции на тази московска аерогара.

Навални прикани привържениците си да го посрещнат въпреки предупрежденията на прокуратурата в руската столица да няма неразрешени събирания на хора на летището и заплахи за последици за нарушителите. Някои от поддръжниците на критика на Кремъл бяха задържани днес "превантивно" в ареста.

Ирина Фатянова, ръководител на офиса на Навални в Санкт Петербург, съобщи, че е била свалена от влака за Москва заедно с двама души и задържана от полицията за три часа. Други активисти казаха, че са били задържани на петербургското летище "Пулково" или спрени в автомобилите си. Много журналисти се оплакаха, че не са допуснати до летище "Внуково" с аргумента, че това би нарушило противоепидемичните мерки.

Според руски медии, Навални ще бъде придружен от репортери и активисти. Някои от тях са си купили билет за същия полет, защото искат да станат лично свидетели на развитието на събитията.

Алексей Навални, който е сред най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, се разболя тежко на 20 август на борда на самолет, изпълняващ вътрешен полет в страната. Два дни по-късно бе транспортиран за лечение в Германия. Лаборатории в Германия, Швеция и Франция установиха, че Навални е отровен с нервнопаралитично вещество тип "Новичок". Навални хвърли вината за покушението върху руските тайни служби, които според него са действали по заповед на Путин. Кремъл отрече тези обвинения. Първоначално представители на руските власти твърдяха, че в организма на Навални няма следи от отрова.