Руският бизнесмен Евгений Пригожин, за когото се твърди, че е приближен на руския президент Владимир Путин, обяви днес, че иска над 840 000 евро от руския опозиционер Алексей Навални и екипа му в рамките на жалби за клевета, предаде Франс прес.

Фирмата Конкорд на Пригожин, твърди, че 10 жалби в защита на честта, на достойноството и на търговската репутация са били подадени срещу Навални и неговите поддръжници и сега се разглеждат от съдилищата. Общата сума по тях е 77 милиона рубли (над 840 000 евро).

Пригожин вече спечели иск срещу Навални за обезщетение за нанесени морални щети след публикуването на разследване, в което се твърди, че фирма, сътрудничеща си с Конкорд, е доставяла развалена храна на ученици.

Пригожин, който е на 59 години, беше за известно време един от доставчиците на Кремъл чрез кетъринг фирмата си Конкорд и си спечели прякора Готвачът на Путин.

През септември Вашингтон му наложи санкции заради роля в руската намеса в американските президентски избори преди четири години. Пригожин е освен това обвиняван, че стои зад паравоенната частна групировка Вагнер, чийто членове служат сега в Сирия, Либия и в няколко африкански страни.