Едва десетина от 240 народни представители се отзоваха на поканата на протестиращите майки на деца с увреждания за среща пред парламента. Жените поискаха от депутатите ясен ангажимент за приемането на трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Те са поставили брояч пред Народното събрание, който отброява времето до 1 октомври - срок, поставен за реформата, предаде БТА.

Законът за личната помощ вече е внесен в НС и е припознат от две ПГ, Законът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, а до 15 октомври се очаква да има и готов Закон за социалните услуги, който трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане.

На събитието под наслов "Зависима независимост", в деня преди официалния празник 22 септември - Денят на българската независимост, майките разказаха на отзовалите се депутати от БСП и ДПС с какви трудности се сблъскват при отглеждането на своите деца и поискаха реформа, за да станат децата им, както и те самите, пълноценни членове на българското общество.

Сред депутатите бяха председателят на социалната комисия и народен представител от ДПС Хасан Адемов, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Адемов пое ангажимент в деня, в който изтече общественото обсъждане на Закона за хората с увреждания - 26 септември, и проектът бъде внесен в парламента, комисията да започне работа по него. Той обеща и трите законопроекта да бъдат придвижени максимално бързо. По думите му всички политици трябва да признаят, че са отговорни за настоящата ситуация на хората с увреждания в България. Той допълни, че приемането на един, два или три закона за хората с увреждания няма да реши цялостно техните проблеми, затова е необходимо всички политици да направят програма за поетапна реформа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова насърчи протестиращите майки да не се отказват, защото исканията им са справедливи и вече се подкрепят от цялото общество. Тя се обърна към депутатите с призив да не се делят на парламентарни групи, когато става дума за подкрепа на най-уязвимата група в обществото и подчерта, че по отношението към хората с увреждания се познава степента на развитие и цивилизованост на едно общество. Нинова допълни, че е важно законопроектите да бъдат приети преди започването на бюджетната процедура, за да могат финансово да бъдат обезпечени.

Омбудсманът Мая Манолова също подчерта, че обществото вече е добило зрялост за реформата, такава трябва да добият и институциите.

Протестиращите майки вече четири месеца са пред Народното събрание с искането за реформа. През това време те участваха активно и в работната група, която разработи заедно с експерти Закон за хората с увреждания. Заедно с омбудсмана пък беше разработен Закон за личната помощ. Те очакват и след поканата от страна на социалното министерство да участват в работната група по Закона за социалните услуги, скоро да има и реална среща, за да имат достатъчно време да направят предложения по текстовете. От изказванията им днес стана ясно, че от ведомството на министър Горанов не могат да направят финансова обосновка по Закона за личната помощ, като аргументацията е, че той се отнася "за всички".

Кристина Николаева от "Системата ни убива" заяви, че първоначалната критика към законопроекта е била, че обхваща много малка група от хора, а след това - че се отнася за всички нуждаещи се и разчетите са неясни. По думите на Николаева законопроектът предвижда не помощ на калпак, а помощ според нуждите, което е най-важното.

Промяната, според майките, е нужна, защото "отстоява правото на децата им да са живи, да се усмихват, да са сред нас, да учат, да работят". Те подчертаха, че и самите те са се превърнали в социални паразити, тъй като не могат да работят и да допринасят за БВП, за данъци, за държавата.

Жените допълниха, че голяма част от тях са квалицирани специалисти и дългосрочният ефект от реформата би бил, че държавата ще може да ползва техния потенциал, както и този на децата им. Краткосрочно в нас виждат само разход, но е необходимо политиците да погледнат и напред, заявиха майките. Сред тях има учители, статистици, IT специалисти и други професионалисти.