Повторно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници разпореди Административен съд Сливен. Причина за това стана жалба на 27 представители на партии и коалиции, според които те са ощетени при преброяването в СИК или грешно са вписани резултатите в избирателните протоколи, предаде БНР.

Коалиция "НФСБ - БЗНС", Християндемократическата партия и гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец" и партия БАСТА оспорват резултатите във всички избирателни секции.

До 11 ноември партиите и коалициите трябва да представят списък с вещите лица, които да извършат повторното преброяване, разпореди съдът.

Доброслав Иванов, координатор на НФСБ Сливен и Момчил Пантелеев от Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец" обявиха, защо настояват за повторно преброяване.

"Страхотни манипулации в различни секции, съставяне на допълнителни втори протоколи със заличаване на предишни резултати", обясни Иванов.

"Нашият предмет на това дело, което водим в момента - това е огромния брой недействителни бюлетини. Мисля, че недействителните бюлетини са някъде около 8000", допълни Панталеев.

Адвокат Росица Колева, заместник-председател на ОИК - Сливен, заяви, че са спазени всички законови процедури в обявяването на избора за общински съветници.

"Протоколът, който ОИК е съставил, отговаря на всички законови изисквания и не смятам, че ще се стигне до драстична промяна резултатите", каза тя.

Галя Хачатурян, адвокат на политическа партия ГЕРБ, коментира, че жалбите на политическите сили са неоснователни.

"Всъщност нито една СИК не е отразила в протокола си при предаването, че има разногласия между членовете на самите СИК".

Следващото заседание по делото ще бъде на 21 ноември.