От "Продължаваме Промяната" (ПП) искат проверка за осъществяването на санитарно-ветеринарния контрол на граничния контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" за последните 10 години. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от парламентарната група на ПП и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев.

"Считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 г. на "Капитан Андреево", да установим истината за евтините турски домати и защо те са толкова съмнително евтини в сравнение с българските", коментира той.

Камбарев посочи, че държавата си връща контрола върху санитарно-ветеринарните проверки, които, по думите му, досега са се осъществявали от частна фирма. Той съобщи, че на заседание на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в четвъртък ще бъдат изслушани всички страни, ангажирани с този казус. Сред тях ще са заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов, дори ръководството на ДАНС, ГДБОП, както и управителят на фирма "Евролаб".

Депутатът Настимир Ананиев заяви, че решаването на проблема със санитарния контрол е част от борбата с корупцията. "Обещахме да затворим кранчетата в държавата, това се прави в момента", каза той.

Преди дни в прессъобщение до медиите от БАБХ информираха, че на среща с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок заместник-министърът на земеделието Иван Христанов е потвърдил, че агенцията е встъпила в своите правомощия на "Капитан Андреево" с цел да бъде "гарант за качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, които се предлагат на българския и европейския пазар".