Обвинението е срещу Ненчев и неговия служител Венислав Цанов за извършено в съучастие тежко длъжностно престъпление, довело до загуба за повече от четвърт милион лева, съобщиха от прокуратурата.

Ненчев е обвинен, че като действащ министър, през периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.

Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - ведомственото „Интендантско обслужване” ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Венислав Цанов пък е обвинен, че не изпълнил служебните си задължения като не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката и не сключил договор с този участник. Това било извършено от него както с цел да се осигури договор на втория в конкурса, така и да запази службата си като директор, след като от министъра му било отправено предложение за прекратяване на служебното правоотношение по Закона да държавния служител.

Целта на двамата съучастници била постигната: „Интендантско обслужване” ЕАД сключило Рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило цена, по-висока от първоначалната с близо 260 000 лева, се казва още в официалното съобщение.

Случаят е особено тежък поради проявената упоритост при извършването на деянието от министър и държавен служител с висок ранг и настъпването за вредни последици в особено големи размери за Министерство на отбраната, подчертават от прокуратурата.

Срещу Николай Ненчев беше повдигнато още едно обвинение - че не е изпълнил два договора с руското АО „РСК МИГ“ за ремонт на двигателите на самолети "Миг-29" на стойност 3 773 000 евро. Според държавното обвинение така Ненчев не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС.

Самият Ненчев заяви, че обвиненията срещу него са заради засегнати икономически интереси и обвини главния прокурор, че изпълнява поръчка. Министърът в оставка дори заподозря, че е бил подслушван по време на разследванията, но Сотир Цацаров отговори категорично, че спрямо него не са разпореждани СРС-та.