Депутатите удължиха работното си време до изчерпване на всички точки в дневния ред, а именно оставащите второ четене промени в Закона за биологичното разнообразие, на промените в Закона за енергетиката и в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, както и промени в Закона за енергетиката.

По програмата заседанието трябваше да е до 14 часа, но в този час депутатите бяха минали само две точки от дневния ред - първо четене промени в Закона за администрацията и второ четене на промените в Закона за обществените поръчки. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отбеляза, че имат пет точки в дневния ред, сред които и Законът за енергетиката, който е 135 страници, и "ако не искаме да спим тук, ще трябва да ограничим емоциите". Думите му бяха по повод разгорещените дебати преди гласуването на промените в Закона за администрацията и Закона за обществените поръчки. 

Промените в Закона за администрацията

При едновременно отсъствие на премиера и на вицепремиера, министър-председателят да може да възлага изпълнението на правомощията си на определен от него министър, прие на първо четене парламентът. Със 125 гласа "за", 41 "против" и един "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за администрацията, внесени от председателя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Със законопроекта се урежда изпълнението на функциите на министър-председателя при негово отсъствие от страната или ползване на законоустановен отпуск, когато правомощията му не могат да бъдат изпълнени от заместник министър-председател поради отсъствие от страната, ползване на законоустановен отпуск или при невъзможност за упълномощаването му. Предвижда се в тези случаи министър-председателят да може да възлага изпълнението на своите правомощия на определен от него министър, с писмена заповед за всеки конкретен случай.

В подкрепа на текстовете гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС, от "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) бяха против, а един депутат от "БСП за България" се въздържа.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че това е иновативно решение. Винаги досега, когато министър-председателят го няма, заместник министър-председателите изпълняват тази функция, посочи той. Йорданов коментира, че драмата тук е следната - ако случайно премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са едновременно натоварени някъде, Асен Василев, който, по думите на Йорданов, е другият министър-председател, да поеме реално тази функция. Защо не запишем в това решение директно, когато Денков и Мария Габриел ги няма, министър-председател е Асен Василев, попита той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обясни, че това е първо гласуване, така че редакционно предложение не е допустимо.

Гроздан Караджов не се съгласи със съпартиеца си Йорданов. "Вие сигурно си давате сметка, че това е поредният закон, който се прави според личността, и поредният, който е написан на коляно, набързо и е съшит с бели конци и служи за камуфлажна цел, като повечето закони. Трябва да се скрие основният порок, с който "сглобката" беше създадена. Вчера гласуваме едно решение, с което на закриването на мините ще му казват "пазене на капацитет". На това, че ще уволняват работниците, щели да правят "програми на приближени фирми на ПП, "да ги преобучават и преквалифицират". Това си е корупция, кажете си го директно. И сега този закон е поредният камуфлажен, който се предлага", коментира бившият регионален министър. 

Цончо Ганев от "Възраждане" предложи да посочат депутат, който изпълнява ролята на министър-председател. Може да посочите персонално Пеевски, той изпълнява ролята на министър-председател, защото той ви е министър-председателя, той ви ръководи, коментира Ганев. Това ви е силният човек, това ви е пътеводната светлина, добави той.

Явор Божанков от ПП-ДБ коментира, че "Възраждане" ги боли, защото "акад. Денков и правителството решиха проблемите и хората прекратиха своите протести". Революцията се отлага и това дразни "Възраждане", заяви той.

Още сутринта работата на депутатите започна със скандал. В рамките на заседанието първи думата взе председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, който от трибуната скъса споразумението, което вчера Народното събрание одобри.

Снимка: БТА

Става дума за споразумението между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", сключено по време на преговорите с протестиращите на 3 октомври (повече вижте тук). 

Преди това мнозинството отхвърли предложението на БСП като точка първа в дневния ред да се включи внесения от тях проект на решение за задължаване на Министерския съвет да одобри нови териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. Малко след това депутатите от левицата напуснаха пленарната зала.

От "Възраждане" настояха за изслушване на министър-председателя Николай Денков заради разразилата се криза около изпратените от правителството в Европейската комисия териториални планове.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обаче съобщи, че премиерът е изпратил писмено уведомление, че днес и утре няма да е в страната, защото участва в Европейски съвет. 

Снимка: БТА

Промените в Закона за обществените поръчки

След промените в Закона за администрацията депутатите се заеха с второ четене на промените в Закона за обществените поръчки. Миналия петък те гласуваха част от предлаганите изменения. При първото гласуване бяха приети два законопроекта на Министерския съвет и един на Божидар Божанов ("Продължаваме Промяната - Демократична България").  

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона. Въвежда се и задължение за публичните възложители да поставят екологични изисквания при възлагане на поръчки за доставки и услуги над определени прагове и дефиниция на понятието "екологични изисквания".

Въвежда се задължение за възложителите при доставката на определени категории превозни средства, както и при възлагане на превози по автобусни линии, да се поставят изисквания, съответстващи на критериите за чисти превозни средства.

Предвижда се също възложителите при доставката на определени категории превозни средства, както и при възлагане на превози по автобусни линии, да се поставят изисквания, съответстващи на критериите за чисти превозни средства.

С други текстовете се предлага лечебните заведения, чийто капитал е частна собственост, да прилагат Закона за обществените поръчки, ако повече от 50 на сто от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Със законопроекта, на Божидар Божанов от ПП-ДБ се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от Централизираната автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт. Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ и обработка на информацията.

Най-яростни критици на промените се оказаха от "Възраждане", които не са съгласни с предложението в закона да влезе доставката на заготовки за евромонети. Маргарита Махаева коментира, че явно с управляващите не се разбират на български език: 

"Ние очакваме Конституционният съд да се произнесе по допустимостта на референдума за запазване на лева като единствена официална парична единична до 2040 г. Какви евромонети какви 5000 тона?! Изобщо как можем да инкомпорираме в закона да гласуваме доставка на заготовки за евромонети, при условие, че съдът не се е произнесъл. Това е обида към тези 604 000 души, които ясно изразиха волята си да има референдум, да се гласува запазване на българския лев. Не можете да се правите, че не е провеждала тази подписка".

Съпартиецът ѝ Златан Златанов я допълни. "Не случайно в контекста на предстоящите местни избори се приема и този Закон за обществените поръчки. Защото както вие, така и родолюбците в залата знаем, че България е колониална територия на няколко трансгранични транснационални корпорации, които източват националните ни активи, посредством местната колониална администрация, която третира българите като туземци. Отдавна е известно, че местната колониална администрация беше захлебвана в продължение на последните 20 години посредством еврофондовете, които не отиваха по предназначение целево, а в джобовете на тези предатели, които ни управляваха. Случаят с евромонетите е аналогичен с този с 30-те сребърника, с които Юда е извършил предателството към нашия Спасител Исус Христос", направи аналог Златанов.

Искрен Митев обвини депутатите от "Възраждане", че лъжат от трибуната. Казахте, че сте събрали 600 000 подписа, но от справката на ГРАО се оказа, че 22% оит тях са невалидни. Или Цончо Ганев се е подписал 200 000?! Когато говорите за ЕС, българските граждани също са европейски граждани. Ако ви притеснява, че това решение ще бъде взето преди решението на Конституционния съд, законът може да се промени. Но ме съмнява той да се произнесе в полза на референдума, защото защото изтекоха записи как знаете, че това е противоконституцуонно решение, но го правите като част от предизборната си кампания".

Заместник-председателят на парламента Никола Минчев направи забележка на депутатите от "Възраждане", които по време на изказването на Митев подвикваха от място.

Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), а след това парламентът започна обсъждане на второ четене промени в Закона за биологичното разнообразие.

След него се предвижда депутатите да разгледат на второ четене изменения в Закона за енергетиката и в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.