Парламентът прие промените в Конституцията на второ четене по време на днешното си извънредно заседание. Против гласуваха социалистите, които останаха единствената опозиционна група след бойкота на "Възраждане" и ИТН още сутринта. Третото гласуване вече преминава без редакционни поправки и е поименно. То ще се проведе още утре, 20 декември, съобщи пред медиите Делян Пеевски. Управляващите не се притесняват от заканата на опозицията, че ще обжалва пред Конституционния съд. 

На финала на извънредното заседание, продължило 6 часа, депутатите приеха корекциите по отношение на съдебната власт, която беше и първоначалният повод за отваряне на основния закон. Мнозинството реши, че съдът ще бъде основен носител на съдебната власт, а прокуратурата и следствието да са част от съдебната система.

Още снимки вижте тук>>

Управляващи и опозиция, в лицето на БСП, спориха дълго върху ограничаването на правомощията на главния прокурор и възможностите да бъде разследван.

Социалистите заподозряха опит за овладяване на съдебната система, а председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ и депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков не спестиха критики към своите и го направиха открито, от трибуната.

Чолаков заяви, че е против механизмът за разследване на главния прокурор да бъде вкаран и в основния закон. "Мисля, че нашите партньори не биха искали българската държава да унижава себе си, като записва в Конституцията, че главният прокурор извършва престъпление", мотивира се Чолаков. Той напомни, че вече е променен законът за съдебната власт в тази му част, а "фигурата на главния прокурор вече е паднала". "Нека да не го ритаме", призова депутатът от ГЕРБ.

Той демонстрира своите резерви, като дори не излезе на трибуната да докладва текстовете, въпреки че оглавява комисията по конституционни въпроси, а после не направи и коментар пред медиите.

Снимка: БТА

Никола Минчев от ПП-ДБ опонира, че се налага мнозинството да се презастрахова и в основния закон. "Текстът е, за да даде конституционна опора на механизма за разследване на главния прокурор и да се даде правната сигурност, че ще продължи да съществува, защото имаме нужда от него", каза той.

Депутатите редуцираха мандата на главния прокурор от 7 на 5 години без възможност за повторение, разделиха ВСС на два съвета - прокурорски и съдийски, като в съдийския преобладава професионалната квота, а в прокурорския - излъчената от парламента.

Срещу промените отново се изказа депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, който на първо четене не ги подкрепи.

"Промените, които са внесени, далече надхвърлят всякакви представи на 7-то Велико народно събрание в основния закон. Тогава се имаше предвид един ВСС с 25 членове и нищо повече. Сега два съвета. Утре може и Висш следователски съвет да създадем", критикува с ирония Рашков, който е бивш шеф на следователите.

Той се обяви против квотите във Висшия прокурорски съвет, където превес има Народното събрание, което ще посочва шестима от членовете на прокурорския съвет. Според промените, които гласува залата, Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва главния прокурор, който е негов член по право, двама членове, избирани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и шестима членове, избрани от парламента. "Ние желаем да имаме политически зависима прокуратура у нас. Това може да се обърне срещу всеки. Вносителите искат да прикрият желанието си да извадят прокуратурата от съдебната власт и да я инсталират в политическата", заяви Бойко Рашков.

Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Атанас Славов защити промените.

"Именно този подход на от една страна гарантиране независимостта на Прокуратурата, от друга страна обаче гарантиране на нейната отчетност и на главния прокурор включително, е важната стъпка, за която говорим от доста време и която вярвам, че българският парламент днес ще направи, поемайки тази отговорност и защитавайки по този начин обществения интерес. Благодаря ви!", каза той, цитиран от БНР.

Благодарности изказа и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Благодаря и на колегите от БСП, че беше възможен един разумен дебат днес. Направихме много важна крачка, тя ще продължи с третото гласуване. Това, което днес гласуваме, наистина дава надежда", заключи Иванов.

Снимка: Булфото

Иванов коментира и в кулоарите, че управляващите нямат притеснение от това, че опозицията ще обжалва Конституционния съд за промените. По-рано това обявиха от "Възраждане" при напускането на пленарната зала.

"Бяха гласувани поредица от значими промени, основната тема беше свързана със съдебната власт, с това да има независим съд и отчетна прокуратура. Тези промени ще продължат с промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, които докрай ще изградят новите елементи в конструкцията на съдебната власт, така че да има независимост на съда и автономност на прокуратурата при условия на отчетност и гаранция на нейната ефективност", заяви Иванов, цитиран от БТА. Законите ще бъдат променени в шестмесечен срок.

Снимка: БТА

Преди това, сред сериозна съпротива от БСП, депутатите решиха още да дадат възможност на президента да избира служебен премиер между седем институционални фигури - председателя на НС, шефа на Сметната палата или негов заместник, управителя или подуправителят на БНБ, омбудсмана или неговия заместник. От кръга за избор отпадна председателят на Върховния касационен съд. Ако всички от изброените откажат и държавният глава не може да назначи служебен кабинет, такъв ще бъде избиран от Народното събрание. Парламентът също така ще продължи да работи и няма да се разпуска до избора на ново Народно събрание.

По-рано пленарната зала въведе и възможността хора с двойно гражданство да могат да стават депутати и министри, което провокира най-продължителния спор с опозицията.

Снимка: БТА

Веднага след гласуването лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира промените и обяви, че гласуването на трето четене е в сряда. Той призна, че е суеверен и не иска да коментира преди окончателното приемане на текстовете в основния закон, предаде БТА. Според Пеевски промените съответстват на концепцията, която трите формации - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, са имали в началото, когато са били внесени измененията.

По повод напускането на залата от страна на ИТН и "Възраждане", Пеевски отказа да коментира поведението им, но каза, че всичко, което се е случило вчера и днес, е било достатъчно за българските граждани. Според него "Възраждане" служи на чужди сили.

"Това за мен не е българска партия", каза още Делян Пеевски за формацията на Костадин Костадинов.

"Даваме възможност за самостоятелност на съда", обобщи промените Екатерина Захариева от ГЕРБ.

"Обществената квота, която парламентът ще избира, чуха се много критики, че ще бъде политическа, в текстовете сме дали гаранции, че те трябва да са партийно неутрални. Убедена съм, че когато разпишем текстовете в Закона за съдебната власт, тези, които се притесняват, ще се убедят", добави тя. "Трябва да има отчетност на прокуратурата и се надявам, че това, което приехме днес, а утре - окончателно, ще даде тази отчетност", смята депутатката от ГЕРБ.