Той отново обяви официалната позиция на ведомството, че са спекулации информациите, че армията пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, както заяви лидерът на "Атака". Волен Сидеров каза, че управляващите се готвят за война и направи връзка с мобилизация в Украйна, където имало бунтове на наши сънародници, взети в запас.

Вчера началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов нарече подобни твърдения "плод на нездрав разум".

"Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората. Тази дезинформация премина всякакви граници. Тя иска да създаде усещането, че правим нещо, насочено към Русия или към Украйна", увери тази сутрин пред Нова телевизия военният министър и отново категорично отрече да тече мобилизация.

По думите му става дума за актуализация на списъците, а не изпращане на повиквателни. Ненчев обясни, че се изпраща писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка.

"Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство, защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев.

Според него такива проверки се извършват периодично и в случая става дума за около 3000 души.

В същото време министърът подчерта, че състоянието на българската авиация никак не е добро и коментира, че българската техника не е съвместима със стандартите на НАТО.

От май армията ще остане само с два годни изтребителя и тази седмица започват разговорите за ремонта. За целта България се обръща първо към Русия заради договора, който изтича през септември. Министърът потвърди, че ще търсим по-изгодни условия другаде.

Ненчев заяви преди дни, че България ще се откаже от услугите на Русия за ремонта на МиГ-29 и ще се обърне към Полша.

Представители на руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ в близките дни ще заминат за София за преговори за ремонт и техническо обслужване на изтребителите МиГ-29 на Министерство на отбраната на България, съобщи междувременно “Архангелские новост“, цитиран от "Фокус".
От спешен ремонт се нуждаят 8 от 16-те изтребителя на въоръжение в българската армия, а своя ред чакат и останалите самолети. Ремонтите ще трябва да се извършват в ремонтните бази в Русия. Стойността на ремонта на един двигател се оценява на 2 млн. лева, а общата сума по предварителни разчети ще е около 30 млн. лева.