Държавният ни глава заяви това преди дни в интервю за немския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Той каза още, че руският президент Владимир Путин води политика от 19-и век, визирайки конфликта в Украйна и опитите на Москва да упражнява, според Плевнелиев, политическо и икономическо влияние върху България.
Президентът допълни, че Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици.

Официалният представител на МВнР на Русия Александър Лукашевич заяви днес, че българският държавен глава използва непозволена риторика спрямо Москва, предаде БНР.

По думите му това се прави в изгода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и пренебрегва вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България.

"Български политик от толкова висок ранг не иска да забележи настоятелните и последователни дипломатически усилия на Русия и лично на президента Владимир Путин за деблокиране на кризата в Украйна. Очевидно имаме работа с преднамерено изкривен и избирателен подход към оценката на руската външна политика спрямо Украйна",
коментира Лукашевич.

По думите му, изказванията на българския президент нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на това сътрудничество с Русия.

През април българският президент заяви пред френското списание "Експрес", че България се чувства застрашена от кризата в Украйна и че според него Русия действа антиевропейски.

В последните два дни бяха разменени реплики между руския вицепремиер Дмитрий Рогозин и българския външен министър Даниел Митов.

Най-напред Рогозин написа в Туитър, че България "ще предаде" Русия, като замени руските бойни самолети. България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни, отговори му Митов.

"НАТО – това действително е безотпадно производство", написа отново Рогозин.


АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Лукашевич срещу Плевнелиев