Президентът Румен Радев отново атакува премиера Бойко Борисов, като този път дори го обвини за високата смъртност.

"Нека ви напомня, че отдавна снех доверие към този кабинет и от години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността. Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души“, заяви държавният глава пред журналисти в Елин Пелин, където днес е на посещение.

"Недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици. При толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали“, каза още Радев.

Той коментира и протестите срещу правителството, организирани от партия "Възраждане“, на които имаше и много лозунги срещу Европейския съюз, НАТО, ваксините и действията на здравните власти в хода на пандемията.

"Днес българите протестират, отстоявайки своите права със законови средства. И органите на реда трябва да уважават тези права. Недопустимо е да се събират личните данни на мирно протестиращи граждани“, заяви президентът.

На напомняне, че има и друг протест – на граждани, които искат оставката му, той отвърна: "Сравнете ги двата и няма смисъл да говорим“.

В Елин Пелин Радев беше посрещнат от момиче в носия с питка на ръце и свещеник, докато камбанен звън огласяше града.

Снимка: БТА

Държавният глава разговаря с кмета Ивайло Симеонов (ВМРО), който го посрещна в общината.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

След Румен Радев посети иновативна компания, специализирана в производството на соларни технологии. Той поздрави работниците и ръководството на предприятието, че въпреки неравностойната конкуренция със сходни компании по целия свят и които са получили помощ, а тази фирма още не е получила подкрепа от държавата, е възстановила производството си, благодарение на съвременен мениджмънт и иновативност.

Президентът коментира още, че където местната власт си е на място, както кмета на Елин Пелин, и е ангажирана с развитието на младите хора, образование, спорт, с подкрепа на млади семейства и на бизнеса, нещата се получават.