"Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността." Това коментира в Кюстендил президентът Румен Радев.

Държавният глава припомни, че само преди два месеца на своя годишен отчет е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. "Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона", подчерта Румен Радев, цитиран в съобщение на пресцентъра на президентството.

По думите на Радев очевидно няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от г-н Цветанов, да го разследва "по беззъбия закон, наложен от самия него". "Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. И затова поредното, според мен, гарантирано оневиняване на г-н Цветанов ще се размине с моралните присъди на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква", добави държавният глава.

Преди два дни "Свободна Европа" съобщи, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата "Артекс" луксозен апартамент с частен "ВИП асансьор" и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната. Оказа се, че същата фирма продала апартаменти на ниски цени и на правосъдния министър Цецка Цачева и на депутата Вежди Рашидов. Тримата засегнати коментираха какво са закупили, как и за колко. Обяснение дадоха и от самата фирма.

Запитан какво е наложило създаването на Стратегическия съвет при президента и алтернатива на какво е той, Румен Радев посочи, че не става въпрос нито за партия, нито за служебно правителство в сянка. "Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил, а това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България", посочи президентът.

По случая с апартаментите Хамид Хамид от ДПС каза, че "едва ли това, че някой си е купил жилище, ще разклати правителството". Според него тази информация едва ли има връзка с предстоящите избори. "Има си органи да проверят, има си декларации. Нямам коментар", каза Хамид. По думите му е хубаво всеки да има жилище, което да обитава. Мечо Пух е казал: "Колкото повече, толкова повече, отбеляза Хамид.

"Не виждам нищо лошо публичните фигури да се проверяват по декларациите, които са подали", отбеляза депутатът от ДПС. На въпрос дали това е морално, Хамид изтъкна, че не е морален съдник.