Президентът Румен Радев отказа да посочи точна дата за разпускане на Народното събрание, след като стана ясно, че БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство. Той отново обвърза издаването на указа за предсрочния парламентарен вот с работата на депутатите и подчерта, че ще търси "рационално решение" за провеждането на избори "2 в 1" - парламентарни и президентски.

 "Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни с президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между две от институциите. Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време. Така че ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", заяви Радев.

"Издаването на указа за датата на парламентарните избори зависи от това как народните представители ще организират оттук нататък своята работа, така че да изпълнят поне най-важната част от задачата, която е пред тях", посочи Радев. 

Според него на дневен ред не е толкова датата на изборите, а дали НС ще се мобилизира да свърши поне част от работата. Той отказа да отговори на въпрос дали би подкрепил политичиски проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

"Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата", каза той.

"На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализацията на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни проектозакони, които предстои да бъдат гласувани", разясни президентът. 

Румен Радев коментира актуалните теми по време на посещение във военномедицински симулационен тренировъчен център във ВМА.

"Уникално място и съоръжение, единствено по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Националната ни сигурност изисква високо подготвени военнослужещи, които да са готови да вземат участие във всяка една операция. По-важно е тези военнослужещи и техните командири да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има високо подготвени санитари, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот. Тези военни санитари трябва да имат уменията на първо място да запазят собствения си живот, за да могат да достигнат до ранените", посочи той.

Държавният глава наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация и поздрави ръководството на ВМА за създаването центъра, като се обърна към младите военни медици. "Вие сте от първите випуски, които ще получат една пълноценна, реална подготовка. Пожелавам ви да запазите този устрем", каза още Румен Радев.