Бюрото за защита на свидетели не е преторианската гвардия на главния прокурор, нито НСО на съдебната власт. Това заяви пред NOVA директорът на Бюрото за защита главен комисар Росен Тодоров.

"Там, където е ситуирано в момента - е една добре структурирана и работеща организация. Считам, че мястото му е наистина в прокуратурата", категоричен е Тодоров.

Правомощията на Бюрото са ясно разписани в закона. Служителите му не извършват претърсване и изземване по време на акция, поради което идеята тези му функции да отпаднат е несъстоятелна, смята директорът на структурата. За пръв път коментира и акцията в Президентството от миналото лято, след която започнаха и масовите антиправителствени протести.

"Пак по посочената функция по охрана и обезпечаване на разследването. В нито един момент не е имало противопоставяне между служителите на НСО и тези на Бюрото по защита. Просто, по двама души на прокурорите, които са изпълнявали разпореждане на съда, е имало охрана за обезпечаване на техните действия в сградата на Президентството. Били са въоръжени, но това е било съгласувано с администрацията на президента", обясни той.

От администрацията на държавния глава заявиха, че подобен въпрос с тях не е бил обсъждан.

Колкото до бюджета на спецзвеното, 9 млн. лв. годишно стигат, но дали се харчат разумно ще каже Агенцията за държавна финансова инспекция, чиято проверка още не е приключила, напомни главен комисар Тодоров. 23-ма са защитените свидетели към този момент. Част от тях са в програмата заедно със семействата си.

"Ние ги защитаваме до отпадне на необходимостта. Това, че процесът завършва с присъда не означава, че опасността за тези лица отпада. Даже напротив, особено ако не завърши с осъдителна присъда и съответно лицата, срещу които свидетелстват, не попаднат в затвора", уточни Тодоров.

Преместването на Бюрото в Министерството на правосъдието създава напрежение сред служителите, твърди той и обяснява, че някои от тях може и да напуснат системата.

"Каква ще е структурата? Къде ще бъде точно ситуирана? Говори се за отдел, без да е ясно какъв ще е численият му състав. Какви функции ще се изпълняват. Всеки човек, притиснат от нуждите, ако не може да намери препитанието си в структури, в които хората живеят буквално с работата си, нормално е да потърсят препитание на друго място. За съжаление, там където може да се намери адекватно възнаграждение - невинаги са структури от белия бизнес", обясни Тодоров.

В Министерството на правосъдието вече са готови с идеи как да управляват и контролират работата на Бюрото.

"Генезисът на Бюрото е именно в Министерството на правосъдието. То е било част от Главна дирекция "Охрана" и ще се върне отново там, като ще бъде управлявано от структурите на дирекцията", заяви зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Парите за издръжка също ще минат към Главна дирекция "Охрана". А дали ще има напуснали служители е въпрос на лична преценка, смята Демерджиев.

"Ако се откажат, ще направим конкурс. Не мисля, че това е притеснително. Достатъчно много служители има ГДО, за да попълни тези липси временно и да поеме отговорността по охрана на свидетели", каза още зам.-министърът.

От ведомството са категорични - Бюрото за защита ще продължи да бъде елитна охрана на свидетели, а не на една определена институция.