Ние сме срещу тенденцията България и страните на първа линия да се превърнат в буферни зони като лагери за нелегална миграция. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с унгарския държавен глава Каталин Новак, която е на държавно посещение у нас, предаде БТА.

Радев каза това в отговор на журналистически въпрос дали страната ни получава подкрепа от Европейската комисия за укрепване на сухопътната ни граница с Турция.

Той обясни, че България получава подкрепа по линия на Frontex - по линия на присъствието, и по линия на техническо оборудване за наблюдение и опазване на границата.

Вече изпратихме в Европейската комисия вижданията на България и необходимите финансови разчети, така че да се подобри значително охраната на българската граница. Предлагаме да се изгради солидна ограда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС, заяви Радев и добави, че към момента този подход не се приема от ЕК.

Снимка: БТА

Според него е добре, че има готовност за помощ в различни технически средства за наблюдение и опазване на границата, но те не трябва да вървят заедно с промяна в подхода и европейската политика по отношение на нелегалната миграция.

Снимка: БТА

Защото когато имаме още по-добри технически средства за наблюдение и охрана, които ще регистрират проникване вътре на територията на ЕС, остава въпросът, след като тези хора проникнат и вече в много по-голяма степен това нелегално преминаване ще се констатира на границата, какво правим с тези хора, посочи Радев.

Той обясни, че те ще бъдат регистрирани, но попита какво ще се случи с тях след това.

Президентът Радев отбеляза, че основна тема на разговора му с унгарския държавен глава са били миграцията и Шенгенското пространство.

Снимка: БТА

Той благодари за подкрепата на Унгария заедно двете страни да търсят начини за повече солидарност, справедливост в тази политика и по-силна охрана на границите.

Радев благодари и за последователната активна политика на Унгария за членството на България и Румъния в Шенген. Това е важен приоритет за нашата страна. Ние работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички критерии и то отдавна и вярвам, че с подкрепата на Унгария и всички наши партньори в ЕС и европейските институции, ние ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година, отбеляза Радев.

Вижте всички снимки ТУК>>>

По думите му задържането на България и Румъния извън Шенген означава икономически загуби по време на криза, не само за нашите две страни, но и за целия ЕС.

България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия, каза още държавният глава, цитиран от БТА.

Споделяме нашата обща тревога от развитието на средата за сигурност в контекста на войната в Украйна, от която нашите две страни са пряко засегнати, не само като географска близост, но и като наличие на значителни общности - унгарски и български, в Украйна, заяви Радев и добави: в нашата подкрепа, която е безусловна към справедливата война на украинския народ, в нашето общо осъждане на агресията на Кремъл, не можем да пропуснем и нашето безпокойство от ескалацията на конфликта и от растящите рискове пред нашите страни.

Според Радев конфликтът все повече ще се разраства като глобален икономически сблъсък, а неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Този конфликт се превръща във война на изтощение не само за воюващите страни - Русия и Украйна, но и във война на изтощение за Европа, за нашите икономики, за нашите социални системи, заяви българският държавен глава.

Той посочи, че е изключително важно да се работи заедно, за да се гарантират сигурност и надеждност на източниците и на маршрутите за доставяне на енергоресурси.

Относно Западните Балкани държавният глава отбеляза, че е важна ролята на ЕС и мерките, които ще се вземат, за да се гарантира справянето на държавите от Западните Балкани с негативните ефекти от кризите и от войната в Украйна. Това трябва да става при условие, че тези страни следват стриктно поетите ангажименти, базирани на придържане към европейските ценности и принципите на добросъседство и сътрудничество, обясни той.

От своя страна Новак заяви, че България трябва да бъде колкото се може по-бързо член на Шенгенския договор.

По думите ѝ това е в интерес не само за българите, но и за всички членове на Европейския съюз.

Европа направи лош избор и взе лошо решение, когато не даде своя положителен отговор за присъединяването на България и Румъния към Шенген, заяви Новак.

Снимка: БТА

Относно нелегалната миграция тя заяви, че Унгария и България са гранични страни и отбеляза, че нелегалната миграция се разраства.

Малко по-рано с официална церемония на площад "Св. Александър Невски" посрещнаха президента на Унгария Каталин Новак. Там унгарският президент отдаде почит пред паметника на Незнайния войн. , добавя БТА.

Снимка: БТА

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени перспективите за последващо разширяване на двустранното сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, инвестициите, културата, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред.

Снимка: БТА

По време на посещението си у нас държавният глава на Унгария ще се срещне със служебния министър-председател Гълъб Донев.