От ГЕРБ-СДС ще приемат експерти от ДПС и "Има такъв народ" за правителство, след като двете формации са заявили подкрепа за експертен кабинет. Това обяви в "Събуди се" по Нова депутатът Теменужка Петкова.

"Целта е да бъдат намерени наистина най-добрите експерти за всяка позиция, за да изведем България от кризите. В момента текат разговори, които ще продължат до понеделник, включително", уточни депутатът.

Петкова подчерта, че от ГЕРБ-СДС ще изпълнят мандата и Мария Габриел ще представи пред президента състав и структура на Министерски съвет (вчера Габриел каза, че няма да промена структурата на МС - б.р.). От партията ще разчитат на подкрепа от "всеки един български народен представител, който милее за България и е достатъчно отговорен".

Петкова коментира, че приоритетът, свързан със смяната на главния прокурор, е бил третият подред в програмата на Мария Габриел. "Първият беше разрешаване на политическата криза, а вторият - стабилизиране на публичните финанси." Петкова допълни, че решението за смяната (в приоритетите) е взето заедно с парламентарната група, но не уточни дали е знаела за този приоритет предварително.

Петкова обясни, че са "за" да бъде извършена реална съдебна реформа. "Този процес се задвижва изключително бързо. Това, което промени ситуацията за всички, бяха събитията около взрива, свързан с автомобила на главния прокурор", е мнението на Теменужка Петкова.

Вече стана известно, че вчерашната (изненадваща) среща между ръководствата на ГЕРБ и ПП-ДБ в председателския кабинет на Народното събрание е била за препотвърждаване на позициите.

По БНТ и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, и депутатът от БСП Александър Симов се усъмниха, че кабинетът "Габриел" ще мине при гласуване въпреки подкрепата от ДПС и ИТН. 

Имат право да опитат, но не вярваме, че е възможно правителство на конституционната реформа с първия мандат, защото и политическите сили, които биха го подкрепили, не са тези, които биха извършили реална конституционна реформа, коментира Мирчев. Той отхвърли хипотезите за евентуално "отлюспване" на депутати в подкрепа на кабинета "Габриел" или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат. Такава хипотеза отхвърли и Симов. Според него всеки, който си позволи да не влезе и всеки, който си позволи да не гласува по начин, различен от заявеното от неговата партия, ще понесе много тежка политическа цена.

Междувременно пред bTV Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС каза, че единственото работещо решение е кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, сред които е отключването на съдебната реформа, да прокара пътя на България към Шенген и еврозоната, да бъде приет бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

"Ще стигна и още по-далеч - кабинет, чийто министър-председател предварително си депозира оставката в Народното събрание, ако не свърши нещата до определен срок", заяви Дончев.

Христо Иванов от ПП-ДБ изрази пред БНТ подобна позиция вчера за оставката на премиера.

На въпрос ще чуем ли в понеделник неговото име като част от проектокабинета на Мария Габриел, Дончев заяви, че не бива. "Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение."