Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-спокойно да говорим за зелено бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, който отправи приветствие към участниците в конференцията на високо равнище "Енергия за зелено бъдеще". Форумът с международно участие беше открит от министъра на енергетиката Росен Христов.

Президентът Румен Радев заяви, че служебното правителство е успяло да реши стратегически задачи за страната. Той посочи, че в началото на август миналата година, е имало липса на доставки на газ и на организирани търгове, без интерконектор и без диверсификация на ядреното гориво. Днес имаме дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, завършен интерконектор с Гърция, по който получаваме договорените количества газ от Азербайджан, имаме подписано споразумение за достъп до гръцките терминали за втечнен газ срещу партньорство в "Чирен", коментира Радев.

Имаме споразумение с Република Турция за достъп до всички терминали за втечнен газ, отбеляза държавният глава. И припомни за инициативата Solidarity Ring за сътрудничество между газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан. По-рано днес в присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, в София бе подписан меморандум по инициативата за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз.

По думите на Румен Радев след работата на служебното правителство в енергийната сфера, следващо редовно правителство ще може "с летящ старт" да гради зелено бъдеще. За следващите 15 години базовите проблеми в енергетиката са решени със стратегически ходове, каза президентът.

Радев е убеден, че България успява да "оползотвори своето географско положение", както и членството си в Европейския съюз (ЕС). Той подчерта в изказването си доброто сътрудничество между държавите от региона. Икономическите и социални ефекти от енергийния преход също бяха акцент в изказването на президента. Той смята, че рисковете също трябва да бъдат откроени. Пример за такъв риск според него е "прекалено голямата скорост". Ако въвеждаме само енергийни проекти, системи и инструменти, но се разделим по-бързо отколкото трябва с базовите мощности, поясни той. И подчерта, че трябва да се търси балансът.

"Зеленото бъдеще изисква определени жертви и те се изразяват понякога в по-висока цена на енергията, а това от своя страна води до намалена конкурентоспособност", коментира Радев. Зеленият преход не трябва да води до повишаване на неравенствата, подчерта той.

Президентът отбеляза още, че зелената трансформация е и промяна на начина ни на живота; на начина, по който употребяваме енергията и произвеждаме стоки и услуги; по който се придвижваме с транспорт и прекарваме свободното време. По думите му от значение е и възпитанието на децата към зелено бъдеще.

Това е цяла една философия, в която се преплитат много фактори и походът, който Европа пое, трябва да бъде внимателен. Трябва да е с общи усилия на всички държави, обобщи Радев.

Българският президент участва днес и на официалната церемония в "София тех парк" по подписването на декларация, с която България се присъединява към Европейския алианс за батерии. Алиансът е институция, която е създадена от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа. В момента организацията обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове от минното дело до рециклирането с общата цел да изградят устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии. Страната ни ще бъде представена в Европейския алианс за батерии от Българската агенция за инвестиции (БАИ).