Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново, съобщи БНТ.

Пожеланието му към новия кабинет беше: той да отговори на високите очаквания на българските граждани.

"За изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, за борба с неравенствата, повишаването на доходите, пенсиите и създаване на по-добри условия за здравеопазване и образование. Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от приоритети и цели, които да са в интерес на българските граждани", уточни Радев.

По думите му партиите трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

"Денят на връчването на мандата за съставяне на правителство ще бъде връчен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултати от преговорите", каза Радев 

Той коментира и предложението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

"Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато решението на ВСС беше в защита на статуквото, което е отхвърлено отдавна от българските граждани", категоричен беше държавният глава.

Според него това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна и трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система.

"Решението на ВСС беше в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. Това означава, че възможно най-бързо трябва да дадем шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието", допълни президентът.

Снимка: БТА/АР

Президентът Румен Радев е във Велико Търново, защото участва тази вечер в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".

Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържественото връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски". Церемонията се състоя пред крепостта "Царевец" във Велико Търново.

Днешното събитие не е просто тържествен акт, а важен символ на утвърждаване на българската държавност, заяви Румен Радев при връчването на дипломите. Той посочи, че неслучайно церемонията се състои на свято за българите място с хилядолетна история, доказала, че България е била силна и просперираща, когато и войската е била силна, а здравата спойка между народ и армия е устоявала на всякакви предизвикателства. Българският офицер е падал и е ставал, губил е сражение, но никога не е губил своя дух, допълни Румен Радев.

Държавният глава поздрави випускниците за усилията, постоянството и за всеотдайността, които са положили по време на обучението. "Офицерските пагони са преди всичко отговорност и когато ги получавате, вие се вричате в свещената мисия за гарантиране на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината", заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че в динамичната среда, в която защитата на националните и съюзни интереси е все по-сложна и комплексна, изискванията към випускниците непрекъснато ще растат. "Но аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието си и закалка именно в престижното висше военно учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет "Васил Левски", заяви президентът.