Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. Това заявява президентът Румен Радев в позиция. 

"Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Затова дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ", заявява още държавният глава.

Тази седмица Организацията на евреите в България "Шалом" призоваха в декларация българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни "към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото".  "Шалом" подаде сигнал до прокуратурата срещу "Възраждане" заради публикация в Телеграм.

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъди също разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу бившия министър на външните работи Соломон Паси. 

С позиции излязоха от коалицията ПП-ДБ, както и от американското посолство у нас. 

От "Възраждане" пък посочиха, че каналът, в който е публикуван колажът, не е официален, макар на него да пише името на партията. 

На въпросния колаж бившият външен министър е изобразен в раирани дрехи, воден насила от есесовци (от немското schutzstaffel - "охранителен отряд"), като изображението е придружено с надпис "Ако не искаш от руския газ, ела да ти пуснем нашия".

"Възраждане" ще внесе в Комисията по външна политика на парламента проект на декларация, с която се осъждат всички прояви на расизъм, фашизъм, антисемитизъм и антибългаризъм. Това съобщи на брифинг в Народното събрание вчера председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов.