"Ефективността на системата за национална сигурност зависи и от ефективността на военното правораздаване", заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в резиденция "Лозенец" в столицата по време на тържественото отбелязване на двадесетата годишнина от създаването на Военно-апелативния съд и Военно-апелативната прокуратура, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В обръщението си президентът е подчертал, че в днешната все по-тревожна, трудно предсказуема и противоречива среда за сигурност ролята на Въоръжените сили непрекъснато расте. По думите на Румен Радев за ефективното функциониране на тази система са необходими законност, ясни стандарти, прозрачност и обективност на управленските решения на ръководството на отбраната по отношение на процесите на модернизация на Въоръжените сили и на изразходването на публични средства. "Поради тези причини военното правосъдие се явява гарант за защитата на обществения интерес в тези сложни процеси, затова и изискванията в тази област непрекъснато се увеличават", е подчертал в словото си президентът.

Държавният глава е бил категоричен, че високият професионализъм, по-широк обхват на експертизата в процесите, засягащи модернизацията на Въоръжените сили, обективност и независимост на решенията са сред водещите фактори в дейността на служителите от системата на военното правораздаване. "Вярвам, че в работата си вие намирате точния баланс между обществения интерес и правата на личността", е допълнил Радев.

В словото си президентът се е обърнал към военните магистрати с думи на благодарност за тяхното себеотдаване във всекидневната им работа. "Продължавайте и занапред да отстоявате авторитета на военното правосъдие и на независимата съдебна система", е казал още президентът Радев.

На тържественото отбелязване са присъствали председателят на Военно-апелативния съд полк. Димитър Фикиин, бригаден генерал Веселин Стоев - административен ръководител и военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура, главният прокурор Сотир Цацаров, съдии от Конституционния съд, магистрати, ръководители на служби, генерали и офицери от Въоръжените сили.