Президентът Румен Радев ще насрочи консултациите със седемте парламентарно представени партии следващата седмица. 

"Започвам консултациите за кабинет другата седмица. Нека малко се поуталожат емоциите, противопоставянето. Ще започнат другата седмица. Съвсем скоро", подчерта президентът в Кърджали, където е по по повод 110-годишнината от освобождаването на града. 

НС започна да решава своите вътрешни проблеми. Очаквам в най-скоро време да започне да работи за хората, заяви Радев.

За мен е чест да отбележим заедно празника на град Кърджали, деня на свободата - 21 октомври, каза в словото си пред кърджалийци президентът Румен Радев.

Днес отбелязваме една знаменателна годишнина не само в историята на Кърджали, но и на България, която ни връща назад в съдбоносните дни на Балканската война, донесла дългоочакваната свобода на Родопите и Кърджалийския край, заяви президентът.

Снимка: БТА

Наш дълг днес е да претворим в отговорност към родния край, към нашето съвремие и идните поколения, саможертвата и родолюбието на предците ни, които с оръжие в ръка и с цената на живота си отстояха свободата, честта и достойнството на българския народ, заяви президентът. 

В словото си Румен Радев изтъкна, че днешната дата ни връща в съдбоносните дни на Балканската война, донесла дългоочакваната свобода на Родопите и на Кърджалийския край. Тя е знаменателна не само в историята на Кърджали, но и на България, допълни той и посочи, че всеотдайния и решителен военачалник генерал Васил Делов и устремените и непобедими войници и офицери от Хасковския отряд днес получават заслужена дълбока почит от своите потомци.

"Уникална е силата на кърджалийския край и тя се вижда в невероятното съжителство на багрите тук -исторически, природни, духовни и човешки - и в тях се отразява не само миналото и славните традиции, но и нашите идни поколения, бъдещето на нашите деца", подчерта още държавният глава пред жителите и гостите на града. Той допълни и че гражданите на Кърджали са доказали през годините, че знаят как да съхраняват и развиват повереното им наследство, да пазят и умножавате неговите богатства.

Президентът изрази увереност, че с обичта към бащиното огнище, с пословичното трудолюбие и честност, хората от Кърджали са гарант за по-добрите дни на града, на близките и семейства си. "Нека все така вашите сърца стоят отворени един към друг, за да продължавате вие, всички ние, да живеем в мир, разбирателство, здраве и благополучие", заяви още държавният глава Румен Радев.

В тържественото отбелязване на годишнината участва и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Сред официалните лица бе областният управител Даниел Делчев, заместникът му Бисер Николов, кметове на съседни общини, религиозни лица.

Зарята в центъра на Кърджали бе предшествана от изпълнения на Гвардейски духов оркестър - София и концерт на Ансамбъла на българската армия.

Денят на Кърджали се отбелязва от 1939 г. с решение на околийската администрация и тогавашния кмет на града Георги Димитров. Празникът бележи годишнина от освобождението (1912г.) на Кърджали, благодарение на Хасковския отряд под командването на ген. Васил Делов по време на Балканската война (1912-1913).