Имаме криза във водния сектор, каза президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представители на изпълнителната власт във връзка с въпроси, свързани със ситуацията, в която се намира секторът, и предизвикателствата пред ефективното му управление.

В срещата участват министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите - Емил Караниколов, Петя Аврамова и Нено Димов, както и представител на Министерството на здравеопазването.

В началото на разговора президентът посочи, че водоснабдяването на Перник е само повод за днешната среща, но проблемът е много по-дълбок, защото засяга хиляди български граждани от цялата страна. И други градове са на воден режим, а цели села са без вода, което, по думите на президента, е недопустимо за 21-ви век и реално има криза във водния сектор.

Причините са наслоени през годините и са комплексни, каза държавният глава, който посочи амортизираната водопреносна мрежа, състоянието на язовирите и съоръженията към тях, недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми в управлението на водния сектор.

Достъпът до чиста питейна вода е основно право на българските граждани, водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко на здравето и качеството на живот, и върху икономиката и демографията на засегнатите области, посочи президентът Радев. По думите му целта на днешната среща е да се изяснят някои въпроси - какви са спешните предприети мерки за решаване на кризата в Перник и на други места, и кога се очаква да бъде възстановен нормалният режим на водоснабдяване; има ли здравни рискове за хората и какви мерки се предприемат там, където режимът е сериозен.

Снимка: БТА

Държавата заделя финансови средства, през юни миналата година бяха отпуснати 500 млн. лева за ремонт на язовири за предотвратяване на наводнения, но те сега са свързани и с безводието, отбеляза президентът, като добави въпросите какви са плановете за тези ремонти и какво е завършено до момента, как се избират изпълнителите, по какъв начин се възлагат строителните дейности и как ще се гарантира качеството.

По думите на президента големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси, и с какви инструменти ще се постигат тези цели. Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на планиране, управление и стопанисване на водния ресурс, отбеляза президентът Румен Радев, според когото това са въпроси с голяма обществена значимост и затова на обществеността се дължат публични и ясни отговори.

Снимка: БТА