Аз поисках оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в предаването на bTV "Тази сутрин" и допълни, че решението е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Той каза още, че е получил информация на 30 април, че мобилният телефон на Мизова е в туристически сайт за отдаване на къщи за гости. Пред него тя е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, но след това е забравила да го махне.

"Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт", заяви земеделският министър.

По думите на Порожанов, работата на чиновниците в ДФ "Земеделие" е да проверяват внесените проекти и да извършват плащанията по тях. Земеделският министър обясни, че документи за финансиране са подавани два пъти - през 2010 г. и през 2014 г. и допълни, че и в двата периода той не е бил директор на ДФ "Земеделие".

"По мое време - 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристическите обекти. С моя заповед направихме анализ на проектите, появиха се много нередности - имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено", посочи земеделският министър.

Румен Порожанов заяви, че има редица къщи за гости, за които финансирането е спряно заради конфликт на интереси. За периода 2011 г. - 2016 г. над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили. Бяха направени къщи за гости, с отделни договори, но в една ерия - около морето. Веднага се появиха индикатори като едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите, доставчици - въпросните къщи за гости бяха разследвани и дадени на прокуратурата. Имаше опит за заобикаляне на правила", каза Порожанов. 

Земеделският министър обясни, че за 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв., като за 32 имота - собствениците е трябвало да върнат цялата сума, защото вилите не са ползвани по предназначение.