Лидерът на АБВ Румен Петков определи предложението на управляващите за отмяна на машинния вот като пошло и грозно.

Грозно и пошло е предложението за отмяна на машинния вот - правителството и ЦИК направиха всичко възможно да го опорочат, посочи той.

"2017 г. парламентарните избори трябваше 100% от секциите да бъдат снаряжени с машини за гласуване. Очевидно, че законът е нарушен", каза той в предаването "Лице в лице" по bTV.

"За съжаление няма реален дебат за ползите от машинното гласуване. Една от тях е преодоляването на недействителните гласове. Затова помолих моите колеги да направят една справка. С всеки следващ избор недействителните гласове стават все повече и повече. 2013 г. от гласували 3,6 млн. имаме малко под 2.5 % за парламентарни избори недействителни, 2014 г. - 6.3 %, за да достигнем 2017 - 8 %", посочи Петков.

По думите му става въпрос за две и половина парламентарни групи. "Имаме една драстична злоупотреба с вота на гражданите, защото нали не подозирате, че 300 хил. души ще отидат до секциите да пуснат невалидни бюлетини", каза Петков.

Според него машинния вот е един от инструментите за справяне с невалидните бюлетини. Той посочи, че е смутен от факта, че гражданското общество мълчи. Според него една от причините е да се насади мнението, че машинното гласуване е нещо лошо.