"За две години този пакет "Мобилност 1" не може да събере необходимия консенсус в рамките на съюза. Нито един от прокламирани принципа за внасянето на пакета - подобряване на социалните права, на единния пазар и на конкорутноспособността, не е налице". Това обяви в предаването "Тази събота" на bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

На 10 януари стотици български превозвачи излязоха на протест в Брюксел срещу пакета, наричан още "Макрон". Към тях се присъединиха и техните колеги от Източна Европа. Росен Желязков също ги подкрепи, като излезе на площада в Брюксел.

"Това е прецедент. За първи път от 10 г. насам българи заедно със свои сподвижници в тази кауза от Румъния, от Полша, от Литва протестират. И то не протест, който е хаотичен, който има за цел да оказва натиск или въздействие, а протест, който има ясно послание за защита на икономическите и социални права на българските превозвачи, както и на превозвачите от периферията на Европа", коментира министърът на транспорта.

"Нашето желание е, щом 2 години нещо не може да се приеме, то да не бъде приемано и сега насилствено... Вярвам, че хората в европейските институции си дават сметка, че подобни решения насаждат евроскептицизъм, а това не е добре преди евроизбори", коментира още Росен Желязков.