"Няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани - като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Други са неадресирани, като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение за процеси, които се случват извън страната". Това коментира пред "Нова телевизия" министърът на транспорта Росен Желязков по повод масовите протести, които блокираха страната в неделя. Според него се създава усещане за кризисна ситуация и с натрупването на напрежение точно преди зимата се търси ескалация.

"Може да се каже, че има копиране на ситуации от 2013-а или 2016-а. Има недоволство, но нека не забравяме, че много от хората не гласуват на избори. Сега имаме правителство, което изпълнява програмата си. Говоря както за решенията на коалицията, така и управленската програма на ГЕРБ. Когато кабинетът е казал как ще се вдигат доходите и го прави, това е изпълнение на програмата. Имаме рекорден брутен вътрешен продукт, знаем какъв ще е икономическият ръст. Нещата се планират. Плановете се изпълняват", каза още Желязков.

Попитан за недоволството за данъка за старите коли, той каза, че в него има два компонента - имуществен и еконорми.

"Еконормите са решение на всеки един общински съвет. Гражданската отговорност е тема за обсъждане и това се прави. Има диалог и се търси решение", добави още министърът.

"Обществените поръчки в БДЖ не са провеждани както трябва. Назначил съм одит в БДЖ. В ДАНС е изпратен доклада за одита на БДЖ от служител на железницата. Проблемите в БДЖ не са малко. Обществени поръчки не са планирани и провеждани както трябва, не се изпълнява и планът за движение. Оптимизацията на холдинга е неминуема". Това каза Росен Желязков по темата с БДЖ. Както е известно, в края на миналата седмица цялото ръководство депозира оставки.