Министърът на транспорта Росен Желязков обяви на специална пресконференция, че ще обяви през следващата седмица дали ще приеме или ще отхвърли подадените оставки от изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров, финансовия директор Филип Алексиев и председателя на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" и зам.-министър на транспорта Велик Занчев.

По-рано стана ясно, че тримата са сложили подписи под молби за напускане след заседание на борда късно снощи, след като деловодството на Министерството на транспорта е било вече затворено.

"В никакъв случай оставките не са оценка за тяхната работа. По-скоро това е моето разбиране за отговорността. Ще преценя дали да уважа през следващите дни заедно или поотделно всяко едно от заявленията. Следващата сряда ще запозная и комисията по транспорт в Народното събрание с информация по този въпрос", каза транспортният министър.

 

По думите на Росен Желязков, още при встъпването му в длъжност е взел под внимание приоритетната тема със състоянието и развитието на БДЖ.

"На нарочна среща с шефовете на холдинга и дъщерните дружества - "БДЖ-Пътнически превози" и "БДЖ-Товарни превози" бях запознат с текущите въпроси, като бях уверен, че няма никакви индикации за проблеми на дружествата с подвижния състав и графика на движение на влаковете, с изключение на обичайните проблеми с обществените поръчки за нов подвижен състав и процедурите за обжалването им. Същевременно от ръководствата на дружествата, подчинени на холдинга, се твърди, че има лоша комуникация и проблеми при работа в екип", коментира Росен Желязков.

Той припомни, че на 24 октомври е назначил одит в двете дъщерни дружество от звеното за вътрешен одит на Министерство на транспорта. Одиторите проверяват графика за движение на влаковете и правят анализ на състоянието на подвижния състав. Срокът за приключване на одита е 40 дни.

"Неясно за мен в медийното простраство се появи информация за доклад, който е свързан с проблеми в холдинга, депозиран пред борда на директорите на "Холдинг БДЖ" и в него се говори за лоша комуникация между членовете на борда на директорите. Аз не разполагам с този доклад, като от публикации разбрах, че такъв е изпратен до мен, което не е така, както и до ДАНС. Днес в разговор с директора на ДАНС това също бе опровергано", каза още транспортният министър. 

Според медийни публикации, докладът е от директора на БДЖ Владимир Владимиров и в него се говори за злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и липса на надежден подвижен състав. По непотвърдените данни, Владимиров обвинил директно Велик Занчев за трагичното състояние на железопътната компания.