Смяната на полицейски шефове на областни дирекции на МВР продължава. С нови директори от днес са в Габрово, Враца, Ямбол и Търговище.

Старши комисар Илиян Иванов е новият директор на областната дирекция на МВР в Габрово.

Илиян Иванов е роден на 5 юни 1969 година. Завършил е висше образование в Технически университет - Габрово с инженерна специалност и е магистър по "Икономика" от Стопанска академия "Д.А.Ценов"- Свищов. В системата на МВР постъпва през 2000 г. Последователно е преминал през сектор "Координация и информационно - аналитична дейност", Регионално звено "Борба с организираната престъпност", началник на "Оперативен анализ", сектор "Борба с организираната престъпност" и Държавна агенция "Национална сигурност".

Старши комисар Цветомир Цонков, който до момента бе директор на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, се връща в Районното управление в Севлиево на ръководна длъжност, допълват от полицията.

Цветомир Цонков бе назначен на поста на 28 май 2021 г., преди това е бил началник на Районно управление на полицията в Севлиево.

Старши комисар Красимир Йончев е новият директор на ОД на МВР във Враца. Той заменя на поста Цветко Нинов, чиято оставка бе поискана от вътрешния министър Калин Стоянов заедно с десетина шефове на дирекции в страната. Новото назначението беше обявена днес пред ръководни служители във врачанската дирекция от зам.-министъра на МВР Кирил Ценкин.

Досега Йончев беше началник на охранителната полиция във Враца. Преди това дълго време ръководеше полицията в Бяла Слатина и Роман. На освободения пот поста Цветко Нинов министерството е предложило да поеме ръководството на полицията в Роман, но Нинов още не е потвърдил дали ще приеме.

Иван Русев е временно преназначен за директор на Областната дирекция на МВР в Ямбол. Така той отново се завръща на поста, след като в периода 2020 - 2021 г. оглавяваше полицията в Ямбол. Тогава той смени Калоян Милтенов, който в последствие оглави СДВР, а днес е зам. шеф на Националната полиция. Сега Русев наследява позицията от Добрин Димитров, който го измести от поста през 2021 г.

Старши комисар Русев е започнал работа в системата на МВР през септември 1998 г. В кариерното си израстване е заемал длъжности от разузнавач "Икономическа полиция", началник сектор "Противодействие на икономическата престъпност", заместник-директор, той и началник на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР-Сливен, а от м.октомври 2019 г. е преназначен на длъжността зам.-директор на ОДМВР -Ямбол, преди година по-късно да оглави дирекцията. За добрата си работа е награждаван неколкократно от министъра на вътрешните работи и директора на Главна дирекция "Национална полиция". Завършил е "Икономика" в ИУ - Варна и "Право" във Великотърновски Университет.

Светлин Петев е новият шеф на полицията в Търговище. Той е вътрешна рокада - досега е бил началник на районното управление в областния град.

Светлин Петев е роден през 1973 г. в Попово. На служба в МВР е постъпил през 1993 г. в група "Охрана на обществения ред" в РУ-Търговище. От 1998 г. работи в "Криминална полиция", като в професионалната си кариера достига до началник на сектора в РУ-Търговище. От 2021 г. досега Светлин Петев бе началник на Районното управление в Търговище. Награждаван е многократно за високи професионални постижения и значителен личен принос в успешното изпълнение на служебните задачи.

Светлин Петев поема поста от досегашния директор на ОД на МВР в Търговище от старши комисар Мариан Михайлов. Той ръководи дирекцията от юли 2021 г.

Миналата седмица стана ясно, че директори на областни дирекции на МВР са били извикани на среща с вътрешния министър Калин Стоянов и са били помолени да напуснат.

Първите рокади станаха още миналия петък, като бяха обявени имената на четирима нови полицейски шефове - в Благоевград, Варна, Пазарджик и Пловдив. И четиримата идват от ГДБОП. Вчера бе поредната рокада на полицията в Бургас и в Русе.

Първоначално се говореше, че сменените ще засегнат 11 областни дирекции на МВР, но по последни данни ще бъдат не повече от 9.

Рокадите в Областните дирекции не са по политически причини и няма чистка, заяви още тогава министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той обясни министърът на вътрешните работи има право да подбере екипа, с който ще работи.  "Поставям хора, на които на първо място имам доверие и считам, че ще се справят по-добре. Нищо не се подготвя за изборите", заяви Калин Стоянов.