Обединените патриоти са изненадани от оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов и е възможно да не я гласуват, тъй като за нея няма мотиви. Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров от ВМРО перд БНТ.

"Аз го харесвам... Жал ми е така да го наритваме... За мен никой няма да плаче, за Дани Кирилов все някой ще плаче", коментира още Димитров.

Той потвърди, че се очаква коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти да се събере по темата.

Вчера същата теза обяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който каза, че най-вероятно няма да бъде подкрепена оставката на Данаил Кирилов, тъй като не може да се "погуби държавата заради планетата на майнуните от жълтите павета".

Министър Димитров коментира и темата с опасните отпадъци.

В Старозагорска област стартираха дейностите за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Миналата година 3 700 тона се изчистени по швейцарската програма. Тази година можем 1000 - 1200 тона. Там са от 60-те години пестициди, вие искате за 6 месеца мандат всичко да свършим", каза той.

Министър Димитров обясни, че не е възможно да бъдат изчистени бързо, защото процедурата е скъпа и бавна. Но не отрече, че пестицидите са изключително опасни.

"Ние бързаме да ги махнем, затова Върховната административна прокуратура разпореди тези, които са в най-голяма опасност, които могат да застрашат. Вчера когато бяхме в Стара Загора, областният управител каза, че един склад, който е в някаква близост, не е в опасност, но в близост до водоизточник, редно е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще трябва и тях. С което Старозагорска област ще трябва да бъде окончателно изчистена, но ние не можем 40 години трупани проблеми", каза Димитров.

"Само една от фирмите, които имат право да обезвреждат такива опасни отпадъци, са се съгласили да го направят. Но те на място отварят всичко, окачествяват, за да знаят какво ще се изгаря в техния инсенератор, защото и те си имат екологични норми", каза министърът на околната среда.

Поне до някъде е решен проблемът с другите опасни отпадъци - тези, които се оказаха под магистрала Струма и предизвикаха пожар.

"Шест месеца водихме преговори с една от фирмите, които ги генерират - сключихме договор и от следващия месец започва да се чисти", каза Димитров.