Не са ясни мотивите за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов и все още не е взето политическото решение дали ВМРО ще я подкрепи, заяви в Сутрешния блок на БНТ депутатът Красимир Богданов. Това ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Богданов каза още, че тенденцията по време на цялото коалиционно управление е партньорите да не бъдат предупреждавани в такива случаи. Минути след подаването на оставката на правосъдния министър Богданов е разбрал от публикации в медиите. Предварителни разговори не е имало.

Една от вероятните причини за оставката на Данаил Кирилов е проектът за нова Конституция, каза още депутатът от ПГ на "Обединени патриоти" - ВМРО.

ВМРО нямат и окончателно решение дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ за нова конституция.

"Ние не сме изразили позиция в подкрепа, още повече, че има много притеснителни моменти в този проект, който ни се предложи. Като например липсата на преамбюл. Това е единственото място, където се споменава за еднонационалния характер на държавата. Това силно ни притесни. Притесниха ни законодателните възможности, които се дават на съдебната власт. Ограничаването на правомощията на президента не мисля, че са рационални. Като че ли подходът е свързан с моментната ситуация. Дали сегашният президент се харесва или не се харесва на вносителите за проекта на конституцията", заяви Богданов.

Той допълни, че за ВМРО е останало неясно защо трябва да се бърза толкова много. Защо има една ключова дата 2-ри септември, на която трябва да бъде внесен този проект без предварително да е обявявано, че ще се тръгне в тази посока.

"Пожарните действия в този случай не са продуктивни. Трябваше да има дълъг дебат и по-скоро сега да се отвори дебата, ако ще се тръгне към тази процедура, да се консултираме с конституционалисти. Велико Народно събрание е необходимо, но то не трябва да бъде свиквано прибързано", каза още Богданов.