Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов реагира остро срещу оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, която според него е подадена под натиск.

"Това са проблеми на ГЕРБ. За съжаление, поредният стойностен човек е унизен и обруган. Това е човек честен, човек, който никой никога не би могъл да упрекне в корупция или в каквото и да е било друго", коментира бившият вицепремиер.

Според него управляващите са се поддали на натиска на протестиращите и НФСБ категорично няма да подкрепят тази оставка, която по закон трябва да бъде гласувана в Народното събрание.

"Заради медийни публикации и заради натиска на една шепа кресливи кандидати за власт, им се пренася такава жертва. Извинявайте, това просто ми напомня варварските племена, когато се пренасяли човешки жертви с молитва за дъжд", подчерта Симеонов.

Официално мотиви за решението на Данаил Кирилов, който до преди дни участва в написването на новата Конституция, предложена от ГЕРБ, не бяха обявени от Министерски съвет. Самият той засега отказва да коментира. Сигурно е, че ще остане на поста до 2 септември, тъй като депутатите са във ваканция дотогава.

По време на ремонта на правителството в началото на протестите премиерът Бойко Борисов не отстрани Данаил Кирилов. Тогава той освободи от поста финансовия министър на Владислав Горанов, който бе заменен от здравния - Кирил Ананиев. На негово място в МЗ застана директорът на Александровска болница Костадин Ангелов.

Борисов се раздели и с министъра на икономиката Емил Караниколов, чието място зае заместникът му Лъчезар Борисов.

Вицепремиерът Марияна Николова, за която е известно, че е близка на Валери Симеонов, пък оглави министерството на туризма на мястото на Николина Ангелкова, която бе сменена без да бъдат изтъкнати никакви мотиви.

За вътрешен министър беше избран Христо Терзийски, който също смени доскорошният си шеф Младен Маринов.