От "Републикаци за България" виждат ясен изход от ситуацията с ветото за старт на преговорите между Република Северна Македония и Европейския съюз." 

"Предложението на френското председателство за РСМ е приемливо. Франция успя да балансира и да покаже лидерство в една от важните за Председателството и Европа теми - разширяването на ЕС. Предложението в неговата цялост е добро - съобразено с българските условия. Един е въпросът - кой ще контролира изпълнението? България може да свали ветото тази седмица, ако не бъде изолирана от контрола. Това означава не Комисията (ЕК), а Съветът да оценява изпълнението - България да присъства, когато се прави оценката", пишат от РБ на официалния си сайт.

Според тях може да се предполага, че държавите членки са принципно съгласни да внесат в преговорната рамка двустранни въпроси. Това е възможно сега, в този момент, заради войната в Украйна и цялата геополитическа ситуация.

"Има обаче няколко пречки вътре в България, които ще ни попречат отново да вземем решение в полза на страната ни. Най-големият проблем е липсата на всякаква координация между властите, прехвърлянето на отговорност и междуличностни лоши отношения", посочват от партията на Цветан Цветанов.

Те обръщат внимание, че "Парламентът няма легитимен председател, външният министър играе роля и не подкрепя собствения си преговорен екип, Комисията по външна политика ще бъде оправдание за несвършената работа, Президентът не помага, а пречи въпреки приетото условие за вписване на българите в конституцията на Република Северна Македония"

"Ние, от Републиканци за България смятаме, че сега е моментът България да отиграе ситуацията в наша полза и да вдигне ветото. Обективно обаче мислим, че конфигурацията на властта и липсата на капацитет и стратегия няма да го позволят", завършва съобщението.