От партията на Цветан Цветанов излязоха с остра позиция на президента Румен Радев.

"Президентът Румен Радев все по-ясно демонстрира нагласите си в защита на Руската федерация. Позициите му в Европейския съвет по теми за последваща подкрепа за Украйна с оръжие и предстоящи санкции на ЕС срещу руското ядрено гориво, показват поетите ангажименти към Русия и поставят България в изолация", категорични са в изявлението си от формацията на Цветан Цветанов.

"Президентът от името на държавата си говори убедено за това къде се позиционираме, в ситуация на тежка политическа криза, при управление на пореден служебен кабинет, в който става ясно, че той, президентът Радев, взима решенията. Въпреки гласуваното от парламента право на Министерски съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна подкрепа на Украйна, от 9 декември 2022 г., Радев заявява, че такава няма да последва. Не с тези думи, но това е ясно за аудиторията", констатират "Републиканци за България".

"Дали трябва да се говори за налагане на вето преди да се договорят дерогации, както стана при ограниченията за петрола? Радев плаши ЕС с вето в момент, в който цялата международна общност се обединява и чака развръзката на войната, която постави целия свят в зависимост от капризите на един сатрап", вузмащават се от партията на Цветанов.

"Дали трябва да следваме стъпките на вождове, за които явно човешкият живот няма стойност? От Републиканци за България, сме категорични, че мястото на България е и трябва да остане в кръга от държави, за които хуманността има значение", завършва позицията. С подобни обвинения и остро критичен тон излязоха и от "Демократична България", които също заклеймиха намерението на президента за ядрено вето и за спиране на оръжията за Украйна, докато е на власт служебното правителство.