"Демократична България" остро протестира срещу изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, "с които той за пореден път постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО".

В нарочна позиция от коалицията критикуват изказването на президента, че трябва ЕС да се стреми към мир и заплахата му България да наложи "ядрено вето", ако се въведат и ядрени санкции от Брюксел. Формацията е недоволна също така, че Румен Радев даде да се разбере, че служебното правителство няма да изпраща повече оръжие на Киев.

"Радев се прави, че не разбира какво значи победа. "Демократична България" му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага4, заявяват от ДБ.

"И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашите собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право. В цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия", подозират от формацията на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

"Радев отново доказва, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, който може да представлява България като отговорен член на ЕС и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни", обобщават от формацията на Христо Иванов и Атанас Атанасов и призовават държавния глава да служи на националния интерес и на стратегическия избор на страната - ЕС и НАТО. Те упрекват президента, че "по своя еднолична прищявка" за пореден път натиква България "в унизителната роля на сателит на Кремъл".

Според ДБ президентът обрича на блокаж модернизацията на българската армия с нежеланието си да продължи военната помощ за Украйна.

"Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество, с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната, се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своят интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно. Наред с това той и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО", обвиняват от ДБ в позицията си.

ДБ не харесва и енергийната политика на президента, който обяви, че страната ще наложи вето заради АЕЦ "Козлодуй", ако бъдат наложени санкции срещу ядреното гориво на Русия.

"Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия. Напротив!", са забелязали още от ДБ. И дават за пример поведението на служебния кабинет по отношение на доставките на газ, статуквото на "Лукойл" и сегашния опит, според тях, на президента "да удължи максимално зависимостта ни от "Росатом".

"Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", недоволстват от партията на Иванов и Атанасов.