103-тото правителство на България положи клетва пред Народното събрание. Министрите на служебния премиер Димитър Главчев се наредиха около трибуната и се заклеха в Конституцията, а депутатите станаха на крака. В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Цялата церемония приключи само за няколко минути - без слова, декларации и дебати. Финала сложи химнът на България и на Европейския съюз, а след това председателят на НС разпусна депутатите, като обяви край на извънредното заседание.

След клетвата в Министерски съвет ще последват церемонии по предаване на властта - първо в Гранитната зала между двамата премиери и двата министерски екипа, а после и поединично - по министерства.

На влизане в парламента, още преди клетвата на служебните министри, президентът Румен Радев направи обстоен коментар на състава на кабинета, като призна, че поначало изобщо не би назначил Калин Стоянов за вътрешен министър, ако е бил на мястото на Николай Денков. Радев подчерта, че служебният премиер ще носи отговорността за кабинета, защото, по силата на конституционните промени, той ги е избирал.

"Надявам се Главчев да умее да управлява тези хора през тези два месеца", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите. "От това, което виждам, доминира старият кабинет", коментира пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Има 3-4 нови имена", каза той минута-две след клетвата по повод състава на кабинета "Главчев".

Снимка: БТА

Борисов засегна и скандала с главния секретар на МВР от последните дни, след като излязоха негови снимки с част от разследваната група за контрабанда, начело с шефката на "Митниците" Петя Банкова. Борисов подчерта и че "ако това с Живко Коцев се окаже истина", биха работили с ПП-ДБ, "но без знаковите им лица". 

В залата обаче партиите не си позволиха партийни страсти да оцветят церемонията, а аплодираха на крака новите министри заедно с президента Радев и вицепрезидента Йотова от страничната ложа.

Съставът на служебния кабинет беше оповестен от Димитър Главчев на "Дондуков" 2 на 5 април в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически сили, които бяха там за консултации.

От ПП-ДБ останаха обидени от някои имена в списъка и напуснаха "взривени" консултациите. Те призоваха Главчев да смени вътрешния министър Калин Стоянов, а президентът му отпусна още два-три дни време да премисли, ако ще внесе корекции в състава на служебния кабинет. Служебният премиер отвърна, че съставът е такъв, какъвто го е предложил и даде да се разбере, че смени няма да предприема.

Днес се оказа, че такава има, но тя е с външния министър, а не с вътрешния, както настояваха от ПП-ДБ. Начело на МВнР Главчев постави посланика ни в Черна гора досега Стефан Димитров, защото първоначално избраният консул в Австрия Ивайло Ценов вчера се отказал "по семейни причини".

Малко по-рано тази сутрин президентът издаде три указа - за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни - "две в едно".

Снимка: БТА