"До изборите България ще се управлява от министър-председателя Димитър Главчев, който беше назначен по новите конституционни правила. Аз в това служебно правителство, за разлика от досегашните, по никакъв начин не съм се бъркал в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия" - това заяви пред журналисти в парламента президентът Румен Радев преди да влезе в пленарната зала, където служебните министри положиха клетва. 

Президентът припомни какво е довело до разпада на настоящото правителство и поредните предсрочни избори:  

"Спомняте си, че призовах г-н Денков преди 10 месеца, когато му връчвах мандата, да не го реализира, заради антидемократичните заявки в запис на заседанието на ПП. Въпреки това правителство беше създадено. То се провали заради властолюбие и корист. Взаимните обвинения между довчерашните партньори във властта не ги разтоварват от отговорност. Затова българите в скоро време трябва да се произнесат и аз се надявам техният глас да бъде чут и разбран".

Радев подчерта, че не носи отговорност за настоящото служебно правителство. "Междувременно страната ще се управлява от правителство начело г-н Димитър Главчев и нека да е ясно - този служебен кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията. Знаете неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента от служебното правителство. Така че, за разлика от всички служебни правителства до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия". 

По думите на Радев с днешния указ за служебното правителство се слага край "на един провален политически експеримент - така наречената сглобка". Според Радев взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност.

"Да не издавам указа или да махна определени имена би означавало да наруша промените в Конституцията", коментира Радев и посочи, че тези, които са писали новите правила, не ги познават.

Според Радев е странно, че призивите към него той да махне Калин Стоянов като вътрешен министър идват от партиите, които приеха тези промени в конституцията. Президентът заяви, че ако той е трябвало да назначава служебното правителство, нямало да го остави, нито пък на мястото на досегашния премиер Николай Денков щял да го назначи. 

"Ще използвам доводите, с които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията МС е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната".

Съгласно конституцията МС е отговорен за обществения ред в страната, не президентът, подчерта още веднъж Радев. "Най-комичното е, че ПП-ДБ, които до вчера управляваха в страстна прегръдка с ГЕРБ и ДПС, не спряха да повтарят, че аз изневерявам на българската демокрация. Извинявайте, това е безочие", каза още Радев.

Той отговори на въпроси на журналисти за подадената и оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев и протестите срещу вътрешния министър Калин Стоянов

Като опит "един чисто криминален случай да се трансформира в политически определи" определи президентът скандала в МВР. Протестите според Радев идвали от партиите, които направили промените в Конституцията: "Мръщят се на това, което направиха". 

Той окачестви като недопустимо поведението на главния секретар на МВР Живко Коцев и връзките му с обвинени за контрабанда. "Ако е имало натиск върху главния секретар на МВР, да се провери дали е свързан с контрабандата. Колкото и Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов да си затварят очите за фактите около главния секретар на МВР Живко Коцев, престижът за ведомството е накърнен. Връзки между главния секретар на МВР и контрабандисти е подигравка с държавността... Какъв главен секретар си, ако не знаеш от кого получаваш скъпи подаръци и влизаш гол в сауната!", попита риторично Радев.  

В заключение той поздрави директора на ДАНС Пламен Тончев за смелостта "да бръкнат в най-високите управленски нива" и за разкритата схема. "Какво щеше да стане, ако бях послушал призивите на кабинета "Денков" да сменя председателя на ДАНС", попита Радев.