Това обяви управителят на НОИ Христина Митрева пред БНР. Регистрите трябва да отсеят фалшивите болнични и бяха една от антикризисните мерки обявени от правителството, по която имаше пълен консенсус между правителство, работодатели и синдикати.
Създаването на регистрите бе наложено от недобросъвестни действия на някои лекари, които издаваха болничен без да има нужда. От друга страна, има работодатели, които принуждават служители да излизат в отпуск по болест, като по този начин спестяваха пари за заплати, твърди НОИ.

Заради това съмнение бе решено работодателите да плащат първите 3 дни от болничните по 70% от надницата. Тази мярка заедно със създаването на регистрите ще спести 50 млн. лв. в НОИ до края на годината, смята Митрева.

За бизнеса е важно да има строг контрол, след като той плаща първите три дни от боледуването, коментира Григор Димитров от Българската стопанска камара: “Нашата идея е да се знае кой издава болнични листа, какво е числото на издаваните болнични листове, защото не е тайна, че съществува и такава практика, често необосновано се издават болнични листа, които са като средство за отпуска на работниците.“

Христина Митрева допълни, че регистърът ще извади наяве не само лекарите, но и работодателите, които злоупотребяват, за да пестят от заплати.
Тя даде пример с Бургас и Благоевград, където издадените болнични били еднакъв брой, а морският град бил няколко пъти по-голям от планинския.

До една година ще има и електронен болничен лист, който ще стига от личните лекари и болниците директно в института и обезщетенията ще се плащат още по-бързо, а текущият контрол ще е по-ефективен, съобщи още управителят на НОИ. Всички тези мерки ще намалят злоупотребите поне с 15-20 процента.