"Днешното решение на правителството на Нидерландия да подкрепи България за членство в Шенген е еднозначна висока оценка за работата на България" - това написа в профила си във Facebook съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. Той пръв реагира на новините от Хага, последван от президента Румен Радев, който благодари на премиера Марк Рюте. За правосъдния министър Атанас Славов новините от Хага са заради конституционните промени.

"От години ревностно Хага настояваше България да вземе конкретни мерки за върховенство на правото. Днес виждаме, че действията на правителството и парламента ни са възвърнали доверието в България", написа Кирил Петков.

"Поздравления за успеха на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и за всички, които с екипна работа допринесоха за това. Благодаря на Марк Рюте, че повярва в силата на нашата политическа воля", пише още той.

Реакцията на държавния глава също дойде през публикация в социалните мрежи. В "Хикс" (доскоро "Туитър") той благодари на премиера на Нидерландия за решението за Шенген. 

"Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген."

Още вчера Румен Радев заяви, че очаква в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за Шенген. Това стана след срещата му с албанския му колега Байрам Бегай на "Дондуков 2" в отговор на журналистически въпрос.

Правосъдният министър Атанас Славов пък коментира, че това е резултат от конституционните промени. 

"Ако ние не бяхме показали решителност от първия ден на това управление за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за укрепване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение", категоричен бе министърът в предаването "Панорама" по БНТ. 

"Това е посланието, което ние сме изпратили към нашите партньори, много силно послание - проблеми, които ние сме отлагали с десетилетия, най-накрая да бъдат сложени на масата и да бъдат взети съответните решения". 

Той изрази увереността си, че следващата седмица депутатите ще приемат на второ и трето четене промените, които минаха на първо четене в зала на 8 декември.

През почивните дни ще заседава парламентарната комисия по конституционни въпроси, която финално ще прегледа текстовете. Според министър Славов част от редакциите са дори по-добри от предложените първоначално, тоест по ключови въпроси се прави крачка напред, съобразявайки се със становищата на Европейската комисия и на Венецианската комисия. Така ще се постигнат двете основни цели на тази реформа - независим, справедлив съд и отчетна и отговорна прокуратура, допълни той.

Правосъдният министър Атанас Славов обвърза добрите новини от Хага с промените в Конституцията

Снимка: БТА

"За да стане това възможно (бел. ред.: положителната оценка на Хага), беше извървян доста дълъг път през последните месеци - приетите закони в НС, работата по вдигане на механизма по наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха положителните знаци и това доведе до това, че чакаме положително решение от Нидерландия", каза пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също повтори пред журналисти, че България е заслужила своето членство в Шенген. Тя се позова на последния доклад на Европейската комисия от 18 октомври, в който се казва, че страната ни има ключова роля за опазване на външните граници и разполага със силна система за управление на границите. След този доклад имаше успешна мисия през ноември, посочи Габриел.

Вицепремиерът заяви, че преговорите вървят паралелно и с Нидерландия, и с Австрия. Тя подчерта, че са важни и позициите на останалите държави членки и благодари на Испанското председателство, че държи темата за Шенген високо в дневния ред.

На въпрос дали има вариант за поетапно влизане в Шенген Габриел заяви, че за страната ни е важно дори да има такъв вариант, той да обхваща и сухопътните граници. Това, което ще облекчи бизнеса, ще намали задръстванията по границите, ще донесе реална ползва на хората, е да имаме пакет за всички граници - въздушни, сухопътни, морски, посочи вицепремиерът.

След дълги години на блокиране за страната ни, нидерландското правителство се съгласи България да се присъедини към Шенгенското пространство. Мотивът е, "България е извършила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин". Рюте добави, че "толкова много неща са се подобрили, че "би било просто много глупаво, ако Нидерландия продължи да задържа България". 

Австрия обаче още се противопоставя на влизането ни в Шенген, въпреки че в понеделник обяви, че е "склонна на известни отстъпки", като разреши отпадането на проверките на летищата в замяна на по-строго охраняване на външната граница на ЕС.