Ще настояваме за изключване от партията на членовете, които работиха срещу кандидатурата на проф. Анелия Клисарова, обяви на пресконференция шефът на предизборния щаб на БСП във Варна депутатът Иван Иванов, цитиран от "Труд".

"Ани стана жертва на така наречената вътрешнопартийна опозиция, на мръсни вътрешно партийни войни и удари под кръста, с които бяха отклонени между 1000-1500 гласа", каза Иванов.

Според него партийни "функционери" са оказвали в секциите натиск върху възрастни партийни членове и избиратели да гласуват за Костадинов, когото посочвали за автентичния кандидат на БСП. Други представители на левицата открито призовавали в социалните мрежи да не се гласува за Клисарова, а членове на градската конференция дори били кандидати в други листи за общински съветници.

Ще се вземат мерки срещу всички предатели, които работиха срещу БСП-нарушенията с факти и доказателства, които ще бъдат изпратени на Контролната комисия на"Позитано", заяви Иванов.

Кандидатът за кмет на БСП проф.Анелия Клисарова призова нейните избиратели да гласуват на предстоящия балотаж по съвест.

Изключено е партията да подкрепи единия или другия кандидат, БСП няма да плаща сметката за едно или друго личностно облагодетелстване, каза тя.

"Няма как да подкрепим кандидат, който е участвал в Луков марш и има екстремистки изяви в миналото като нахлувания в Областна администрация, в циганската махала или размахва оръжие в клип по време на кампанията за евроизборите. Аз ги отдавам на грешки на растежа и на младостта. Много ми напомня на ранните изяви на един лидер на националистическа партия, за когото вече добро или нищо", допълни Иван Иванов.

Според него градският председател на БСП Борислав Гуцанов е извадил от джоба си като факир кандидатурата на Костадинов, която е отхвърлена от висшия орган на партията. А обявеното решение за подкрепата му на втори тур според Иванов е нелигитимно. Борислав Гуцанов е юридически председател на градското ръководство, но е със снето доверие от Националния съвет на БСП, каза още депутатът.

Вчера от пресцентъра на БСП във Варна разпространиха позиция, според която местната партийна организация призовава за подкрепа на Костадинов. На балотажа в неделя БСП ще подкрепи кандидата за кмет на Варна Костадин Костадинов от партия Възраждане, се казва в разпространеното прессъобщение на Градския съвет на червената партия в крайморския град.

В него е посочено, че на свое заседание, проведено на 29 октомври, Градският съвет е отчел високата активност на членовете и симпатизантите на БСП и изказва своята благодарност към всички членове, симпатизанти и варненци, които са дали своя глас на изборите в неделя за общински съветници и за кандидата на социалистите за кмет на Варна.

"Те се включиха активно в предизборната кампания и направиха много за доброто представяне на нашия кандидат проф. Анелия Клисарова. Ръководният орган на БСП във Варна отчете необходимостта от решителна промяна в управлението на страната. Поради това и съобразявайки се с позицията на националното ръководство на партията и на нейния лидер Корнелия Нинова, ГС на БСП - Варна единодушно прие да подкрепи кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на морската столица на предстоящия балотаж. Като призовава членовете и симпатизантите на партията, левите, лявоцентристките политически организации и движения, всички демократични политически партии и техните избиратели, гражданските сдружения на 3 ноември да подкрепят Костадин Костадинов и да гласуват за промяната в управлението на града ни", се казва в съобщението на БСП.