Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на Царските конюшни, обяви министърът на културата Боил Банов на съвместна пресконференция със зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов.

В неделя зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов излезе с остра реакция в личния си профил във Facebook, в която попита задочно Банов "дали ще съумее министерството да спаси каквото остава за спасяване от Царските конюшни или ще бъдат оставени да се саморазрушат или запалени още веднъж?".

Днес министърът отговори, че сградата, чийто покрив частично е изгорял, е собственост на МВР. Министърът на вътрешните работи е поел ангажимент да възстанови щетите, да се преизгради покривът и да се стабилизира и сградата.

Зам.-кметът Тодор Чобанов и министър Боил Банов дадоха съвместна пресконферениця

Чобанов отрече да е искал оставката на министъра на културата, а Банов от своя страна обясни, че и двамата са емоционални.

Зам.-кметът коментира още, че е пострадала една от най-ценните и най-знаковите части на комплекса.

"Едва ли е случаен този инцидент", каза още той.

По думите му статутът ще даде обществена оценка на сградата, а там е съхраняван първият автопарк на държавата от кралски колесници.

Министърът на културата също изрази съмнения, че палежът е умишлен. Той посочи, че са готови с документите за даване на предварителен статут още от април.

Това, което ни е спирало, са тези "имотни далавери, които водят до поредица от съдебни дела", коментира той и отбеляза, че в закона е разписано, че, за да дадеш статут на нещо, трябва да уведомиш законния собственик. Банов уточни, че до момента са открили седем собственици в комплекса на "Царските конюшни".

Той обясни, че царските конюшни и без статут се ползват със същата степен на охрана като цялото културно наследство. През 2015 г. е приет подробен устройствен план, който забранява надстрояване, разрушаване или промяна на автентичния вид на сградата.

Министърът отбеляза, че статутът обаче, първо, "носи" отношението на държавата, второ, особено крайният статут, дава възможност на собствениците да кандидатстват по програми и да възстановят сградите.

Не изключваме нито една причина за възникване на пожара, разрушил част от сградата на т. нар. Царски конюшни, намиращи се на бул. "Ал. Дондуков" в София, потвърдиха междувременно на брифинг директорът на СДВР Ивайло Иванов и градският прокурор Емилия Русинова, предаде БТА.

Пожарът е възникнал около 03.14 часа в неделя. В момента се извършва втори оглед на мястото на инцидента. По първоначални данни пожарът е тръгнал отгоре надолу. Не са открити засега електрически инсталации, от които да се е възпламенил покривът.

По случая днес е образувано разследване. Очакват се резултати от поставените експертизи.

Тя допълни, че не са събрани доказателства за конкретно виновно лице. Очакват се резултати от експертизи и подробен анализ на събраните до момента данни по случая.

По-рано днес е имало и оперативна среща при министър-председателя Бойко Борисов.