Председателят на парламента Цвета Караянчева ще сезира РЗИ за двама депутати без маски в пленарна зала, обяви от парламентарната трибуна тя. До това се стигна, след като народният представител от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов обърна внимание от трибуната, че двама от колегите му - Александър Паунов ("БСП за България") и Павел Шопов (независим), не носят маски.

Сигналът предизвика реакция от Георги Свиленски от БСП, който заяви, че не счита за редно всяка сутрин заседанията да започват с това кои от депутатите в пленарна зала са без маски. По думите му за това следи стриктно РЗИ и настоя колегите му да се съсредоточат върху работата.

"Освен важността на работата, е важно и здравето на депутатите, които носят отговорност и към избирателите си, с които се срещат по места", отвърна му Караянчева и заяви: "Г-н Паунов, г-н Шопов, моля сложете си маските и сезирам РЗИ, за това че те са в залата, без да са с маски".

След това похвали Валери Жаблянов от БСП, че този път носи такава. Предишният спор за маски именно подхвана червения депутат, който миналата седмица се оплака от "медиен тормоз" заради носенето на маски в пленарна зала.

Ръководствато на НС трябва да бъде глобено, поиска пък Александър Паунов. И обясни, че то е длъжно да осигури 1,5 м разстояние, както е изискването в заповедта на здравния министър, а такива условия на работа в пленарната зала нямало.

Депутатът от левицата Александър Паунов пък посочи че и ръководството на парламента трябва да бъде глобено. Според него заповедта на здравния министър се нарушава избирателно, тъй като в нея се посочва, че ръководството на парламента трябва да осигури разстояние между депутатите метър и половина.

Той попита защо не се осигурява това разстояние и посочи, че съгласно заповедта, маски се слагат на обществени места. Парламентът не е обществено място, защото има контролиран режим на вход, отбеляза той. и заяви:

"Да дойде РЗИ, да ни глоби, ще обжалвам в съда".

"Обжалвайте, ваше право е, но тук трябва да се спазват правилата", отвърна му Караянчева..

В пленарна зала бе гласувано удължаване на работното време на депутатите до приемане на всички доклади за съдебната власт.